11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce vrea Tăriceanu să o elimine pe Kövesi? Și cum poate...

De ce vrea Tăriceanu să o elimine pe Kövesi? Și cum poate scăpa Dragnea de pedeapsă | OPINIE

În 2005, folosindu-se de funcția sa de premier și mizând pe relația amicală pe care o avea atunci cu Traian Băsescu, a încercat să-l scape pe prietenul lui Dinu Patriciu de justiție, în 2007 a cerut plecarea Monicăi Macovei din Guvern, sătul de reformele ei anticorupție, și a guvernat până în 2008 cu susținerea PSD, acum vrea plecarea Laurei Codruța Kövesi.
 
În ultimii zece ani, Călin Popescu Tăriceanu s-a mutat de pe axa liberală și democratică pe orbita social-democraților, mergând cumva în siajul lor atunci când aceștia puneau la cale boicotarea stabilității politice, a statului de drept, a politicilor anticorupție. În spatele discursului său calm, Tăriceanu vorbește de câte ori are ocazia despre inutilitatea Direcției Naționale Anticorupție, instituție pe care o etichetează „nedemocratică“. „Cancerul corupției de putere“ pornește de la DNA și tinde să cuprindă „întreg sistemul“, spune Tăriceanu atunci când din funcția de președinte al Senatului solicită demisia Laurei Codruța Kövesi. Pretextul folosit este hotărârea Curții Constituționale care a decis că DNA și-a depășit competențele atunci când a început să verifice dreptul Guvernului de a adopta Ordonanța de Urgență nr. 13.
 
Hotărârea Curții pare să facă parte din războiul coaliției de guvernământ cu DNA și le-ar putea da posibilitatea celor din Guvernul Grindeanu care au adoptat ordonanța de urgență să scape de urmărire penală. „DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist“, susține Tăriceanu, acuzat de procurorii anticorupție de mărturie mincinoasă în marele dosar al retrocedărilor. Fosta lui soție și chiar Victor Ponta i-ar fi ajutat, se pare, pe procurori să demonstreze acuzația împotriva lui Tăriceanu.
 
Președintele Senatului are în spatele lui susținerea întregii majorități parlamentare atunci când vorbește despre demisia șefei DNA, chiar dacă Liviu Dragnea l-a contrazis, ca în jocul cu polițistul bun și polițistul rău. Decapitarea DNA este una dintre principalele mize ale PSD și ALDE, numai că domnul Tăriceanu e prea grăbit și prea nervos după ce l-au trădat mai mulți apropiați pe care credea că se poate baza. Și el, și Liviu Dragnea speră să scape în cele din urmă cu ajutorul Legii grațierii, care avansează rapid în Parlament. În acest fel, potrivit proiectului, după verdictul judecătorilor, vor fi grațiate și toate faptele comise până la data promulgării acestei legi.
 
Aceasta este doar prima mișcare de apărare a infractorilor politici, urmează apoi și celelalte care ar putea arunca în derizoriu cu totul politicile anticorupție.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă