24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDe ce spune Putin că "doar un om bolnav la minte" poate...

De ce spune Putin că “doar un om bolnav la minte” poate crede că Rusia va ataca NATO

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a declarat, sâmbătă, că  doar o persoană “bolnavă la minte” poate crede că Rusia ar putea ataca NATO. Putin a mai spus că Statele Unite vor deteriorarea relaţiilor Moscovei cu UE şi a sugerat că Washingtonul a provocat criza din Ucraina, a spus Putin într-un interviu acordat Corriere della Sera, preluat de Mediafax.

Doar o persoană bolnavă la minte sau în somn îşi poate imagina că Rusia ar putea ataca NATO la un moment dat. Susţinerea acestei idei nu are sens, este lipsită de fundament.Dar poate că cineva are interesul de a alimenta aceste temeri. Eu pot doar să presupun. Spre exemplu, Statele Unite nu vor prea mult apropierea Rusiei de Europa. Nu o afirm, o spun ca ipoteză“, a adăugat preşedintele Rusiei.

Să presupunem că Statele Unite vor menţinerea rolului de conducere în comunitatea transatlantică. Au nevoie de o ameninţare externă, de un inamic, pentru a-şi garanta acest rol. Iar Iranul nu este o ameninţare care să intimideze suficient de mult. Cum poţi crea temeri? Dintr-o dată, izbucneşte criza din Ucraina. Rusia este forţată să acţioneze. Poate totul a fost cu intenţie, nu ştiu. Dar noi nu am făcut-o“, a explicat liderul de la Kremlin.

Vreau să vă spun: nu trebuie să vă temeţi de Rusia. Lumea s-a schimbat atât de mult încât, în acest moment, persoanele raţionale nu îşi pot imagina un conflict militar de o amploare atât de mare. Noi avem alte lucruri de făcut, vă pot asigura în acest sens“, a insistat Putin.

Referitor la situaţia din estul Ucrainei, liderul de la Moscova a declarat că ţara sa depune eforturi pentru aplicarea Acordului de la Minsk şi le-a cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să exercite influenţă asupra Administraţiei prooccidentale de la Kiev pentru sporirea autonomiei regiunilor Doneţk şi Lugansk. “Noi facem totul şi vom continua să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a exercita influenţă asupra autorităţilor din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk. Dar nu depinde totul de noi. Partenerii noştri din Europa şi din SUA trebuie să exercite o influenţă adecvată asupra autorităţilor de la Kiev pentru a aplica în totalitate Acordul de la Minsk“, 

În mod concret, este necesară modificarea Constituţiei Ucranei, pentru a se garanta drepturi de autonomie republicilor nerecunoscute“, a insistat Putin, referindu-se la autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk. “Apoi, este necesară o lege pentru organizarea alegerilor locale şi pentru o amnistie“, a subliniat preşedintele Rusiei.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi. În ultimele zile, confruntările militare între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi s-au intensificat.

 

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, cu buletinul

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă