17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDe ce s-a suspendat din funcţie şeful Gărzii Financiare

De ce s-a suspendat din funcţie şeful Gărzii Financiare

Cristian Radu a renunţat, după şapte ani, la şefia instituţiei. Decizia este însă temporară.

 

Comisarul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu, a anunţat ieri, că se suspendă din funcţie, pe o perioadă de şase luni. „Am decis să mă suspend din cadrul acestei instituţii, din motive exclusive de ordin personal. Precizez că decizia îmi aparţine în totalitate, fără a exista vreo legătură cu activitatea desfăşurată până acum”, a declarat acesta. Motivul a fost dezvăluit dupe terminarea conferinţei de presă. Cristian Radu a precizat că intenţionează să candideze la primăria municipiului Mangalia, pentru că a crescut şi trăit acolo şi pentru că, spune el, lucrurile în localitate nu au evoluat cum trebuie în ultimii ani. „Voi candida în calitate de independent”, a spus şeful suspendat al Gărzii Financiare (suspendare care a intrat în vigoare de astăzi). Acesta nu a exclus însă posibilitatea ca, dacă pe parcurs programul său va coincide cu programul unor anumite partide sau consilieri, să fie sprijinit.

Cristian Radu a făcut, cu ocazia suspendării din funcţie, şi un scurt bilanţ al instituţiei. „În anul 2005, valoarea amenzilor sta-bilite era de 8.912.610 lei, ajun-gând în anul 2010 la 23.848.221 lei, iar în anul 2011, deşi la jumătatea anului instituţia a trecut printr-un proces de restructurare şi redimensionare a aparatului de control, acest indicator a fost de 16.943.740 de lei”, a precizat acesta. Conform datelor prezentate, numărul sesizărilor penale a crescut exponenţial, valoarea prejudiciului constatat crescând de la 55 de milioane lei, în 2005, la 368 milioane lei, în 2011. „Cea mai mare parte a prejudiciului s-a datorat activităţilor evazioniste din domeniul comerţului cu cereale şi a produselor petroliere”, a mai spus Cristian Radu. La capitolul probleme, acesta a subliniat şi faptul că, deşi 99% din agenţii economici au aparate electronice fiscale de marcat, cazurile în care acestea nu sunt folosite sunt destul de numeroase.

Scandalurile în primăria din Mangalia s-au ţinut lanţ în ultimele luni. Claudiu Tusac, primarul ales, a fost suspendat de două ori de prefectul Claudiu Palaz, pe motiv de incompatibilitate, după ce ANI a constatat că acesta a fost şi administrator al unei societăţi comerciale în timpul cât a activat ca edil. Tusac a câştigat în cele din urmă în instanţă repunerea în funcţie, dar decizia nu este definitivă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă