27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialDe ce nu se grăbeşte CCR să trimită la Monitorul Ofiical decizia...

De ce nu se grăbeşte CCR să trimită la Monitorul Ofiical decizia care permite Curţii să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului?

In Monitorul Oficial a fost publicată deja hotărârea Curţii Constituţionale potrivit căreia se justifică exercitarea de către Crin Antonescu a interimatului la Preşedinţia României, ȋnsă NU a fost publicată decizia care stabilea că CCR poate controla constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului.

In mod cel puţin bizar, nici până astăzi nu a fost publicată in Monitorul Oficial decizia CCR din data de 27 iunie, potrivit căreia preşedintele României reprezintă România la Consiliul European!

Motivele transmise RL de reprezentanţii MO: “Noi am publicat numai ce am primit de la Secretariatul General al Guvernului”.

Motivele transmise RL de purtătorul de cuvânt al CCR, Daiana Anton: ” Incă nu am primit textul judecătorilor pentru a-l putea transmite. Nu am primit pana acum nici textul care reglementa cine reprezintă ţara premierul sau presedintele, de aceea nu a fost publicat”.

De ce judecătorii CCR nu trimit textul? Surse din cadrul Curţii spun că textele sunt ȋntâziate de cei patru judecători al CCR, apropiaţi de USL, care s-au opus ca presedintele să reprezinte ţara la UE. Tot ei sunt cei care au avut timp să semneze justificarea exercitării interimatului de către Crin Antonescu, dar n-au avut timp pentru a semna textul pentru eliminarea interdicţiei de a cenzura hotărârile Parlamentului.

CCR a emis comunicate de presă pentru toate hotărârile. Iata comunicatul cu decizia CCR care a fost publicata ȋn Monitorul Oficial:

COMUNICAT DE PRESA IV

In sedinta din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.g) din Constitutia Romaniei si al art.44 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat:
Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.
Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

Iată comunicatul pentru care patru judecatori n-au avut timp sa-l redacteze/semneze:

COMUNICAT DE PRESA I

In ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 67 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala.
Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

 

Totusi exista o portită ca aceasta decizie sa fie aplicata astazi, cand se judeca constitutionalitatea legii referendumului modificata de USl, ca si schimbarea Avocatuluji Poporului, desi nu a fost publicată in MO. De ce? pentru ca in comunicat nu se specifica faptul că decizia se aplică din momentul aparitiei in MO, ci doar că este „definitivă şi obligatorie. De modul in care va fi stabilita legea referendumului depinde reconfirmarea pe functia de presedinte a lui Traian Basescu

Cele mai citite

Apel pentru justiție în dosarele crimelor de genocid și fratricid din 22-30 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990

Următorul document se adresează președintelui României Klaus Iohannis, liderilor coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și ministrului Justiției Alina Gorghiu. Către Președintele României...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă