11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce Clujul și Timișoara au cel mai mare număr de SRL-D-uri

De ce Clujul și Timișoara au cel mai mare număr de SRL-D-uri

Spiritul antreprenorial și comunitățile mari de studenți se numără printre motivele pentru care tinerii din Transilvania și Banat mizează pe astfel de companii.

Clujul este județul cu cel mai mare număr de SRL-D-uri, adică firme înființate de antreprenori debutanți, reiese dintr-o statistică a Guvernului României. Documentele oficiale arată că cele mai multe dintre aceste companii și-au dovedit viabilitatea. Doar o mică parte a lor a fost radiată din evidențele Registrului Comerțului. Pe locul doi în topul județelor cu astfel de companii se numără Timișul. Cele două județe sunt depășite de București, care, însă, se află cu mult în urma lor dacă numărul de SRL-D-uri este raportat la totalul populației.

În județul Cluj au fost înființate până acum peste 3.100 de SRL-D-uri. Doar Bucureștiul, care are o populație de aproape patru ori mai mare decât cea a județului Cluj, depășește acest număr și are în plus doar 200 de astfel de firme. Timișoara este clasată după Cluj, cu aproape 1.700 de companii create de debutanți. Situația Clujului este una singulară, spune expertul în economie Mircea Miheștean, cel care a gestionat timp de patru ani programul guvernamental destinat SRL-D-urilor din calitatea de director al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii și Cooperație. El crede că clujenii și timișorenii au un spirit antreprenorial diferit de cel al locuitorilor altor comunități. De asemenea, contează foarte mult și faptul că mulți antreprenori din Transilvania și din Banat au cultura proiectelor, iar unele dintre aceste SRL-D-uri sunt create pentru a încerca să pună pe piață o idee sau un proiect.

Studenții, motor al economiei

Unul dintre factorii care au stimulat înființarea de SRL-D-uri la Cluj este reprezentat de faptul că în oraș se află peste 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. De asemenea, domeniul industriilor creative a stimulat crearea de companii axate pe activități precum comerțul electronic sau prelucrarea datelor ori administrarea paginilor web. Timișoara are, la rândul ei, o populație studențească importantă, care furnizează specialiști în tehnologia informației sau în domeniul industrial, iar după o perioadă petrecută ca angajați în cadrul unor companii de tipul celor care produc software, mulți dintre tineri sunt dispuși să încerce să pornească la drum pe cont propriu. ”Uneori, tinerii care își deschid noi firme sunt încurajați chiar de proprietarii marilor companii de IT, care știu că nu îi pot păstra pe acești tineri în calitate de angajați și preferă să lucreze cu ei în calitate de colaboratori externi, tocmai prin intermediul acestor SRL-D-uri”, spune analistul economic Călin Fizeșan. Specialiștii în economie se așteaptă ca tendința să se accentueze în perioada următoare, datorită facilităților oferite tinerilor antreprenori, care beneficiază de scutiri de impozite, dar care pot atrage și finanțări guvernamentale nerambur-sabile. 

 

Tot mai mulți tineri mizează pe facilitățile de care beneficiază SRL-D-urile

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă