17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a fost ridicat de DNA „băiatul performant“ al lui Mazăre

De ce a fost ridicat de DNA „băiatul performant“ al lui Mazăre

 

UPDATE. Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Dan Emil Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară în DNA, care ar fi transmis unor persoane neautorizate informaţii din dosare penale, şi faţă de Răducu-Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, care a valorificat informaţiile, potrivit Mediafax.

În sarcina lui s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.

—-

Potrivit unor surse, ieri, când a fost dus la DNA, Preda ar fi avut asupra sa două plicuri cu instrucţiuni referitoare la încheierea unor contracte publice.

De asemenea, se mai ştie că secretarul de stat ar fi fost filat, iar convorbirile sale au fost ­interceptate de anchetatori în ­ultima perioadă. Până la închiderea ediţiei, nu se luase vreo  măsură preventivă împotriva lui Preda.

Garantat Radu Mazăre

Valentin Răducu Preda este un produs garantat Radu Mazăre. Primarul Constanţei l-a sus­ţinut pe parcursul carierei, Preda fiind la un moment dat chiar consilierul său personal. A fost numit prima dată în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în februarie 2009.

Citeşte şi editorialul Mazăre

„Am deosebita plăcere să vi-l prezint pe domnul ministru secretar de stat, numit, semnat, parafat, Valentin Preda“ – aşa îl prezenta Radu Mazăre într-o conferinţă de presă comună, în care mai afirma că este o mândrie pentru Constanţa că are un ministru plin (al Mediului) şi pe secretarul de stat Preda.

Acesta a părăsit funcţia în 2009, dar, după preluarea puterii de către USL, a revenit şi din mai 2012 este secretar de stat cu aceleaşi atribuţii: domeniul transportului naval.

„Un băiat performant“

În decembrie 2012, Radu Mazăre spunea că are două aşteptări de la Victor Ponta. „În primul rând, mă aştept ca premierul să-şi ţină promisiunea în ceea ce priveşte portul, să trecem Legea portului, după care sunt două chestiu­ni pe care le vizăm şi unde am putea să facem treabă. Este vorba despre secretarul de stat de la Transporturi, Valerică (n.r. – Valentin Preda), un băiat performant şi care este apreciat de la prim-ministru şi până la ultimul parlamentar pentru aceste şase luni de activitate în cadrul ministerului, şi, evident, Turismul. Nu cred că după 12 ani, timp în care m-am ocupat personal, să vină cineva să spună că cineva în România ar putea să facă mai bine treabă în acest domeniu”, a spus Mazăre. Numirea sa a fost întârziată cu câteva săptămâni, acest lucru fiind pus pe seama faptului că Ministerul Transporturilor a revenit PNL. Valentin Preda a fost angajat timp de doi ani şi de Primăria Constanţa, în calitate de consilier al primarului.

Acuzat că şi-a asfaltat strada

Valentin Preda a fost acuzat, în campania electorală de anul trecut, că şi-a asfaltat strada pe care locuieşte. Este vorba despre circa 800 de metri din cartierul Compozitorilor, unde se află zeci de vile, dar drumurile sunt de pământ. În mod curios, după ce a devenit secretar de stat la Transporturi, strada pe care este amplasată vila lui Preda a fost asfaltată temeinic şi au fost realizate inclusiv trotuare. Preda a declarat atunci că întreg cartierul este inclus într-un program de asfaltare. Până în prezent însă nici o stradă nu a mai fost asfaltată.

Averea lui Preda

În declaraţia sa de avere, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor, Valentin Preda spune că nu deţine case sau terenuri, dar nici datorii. Deţine în schimb bani cash, 23.000 de lei şi 35.500 de euro, şi a acordat împrumuturi în nume personal unor firme, în valoare de 148.700 de euro şi aproape 650.000 de lei.

PSD Constanţa face zid în jurul lui Preda

Biroul de presă al PSD Con­stanţa a trimis ieri un comunicat în care spune că Valentin Preda a fost şi este susţinut de către PSD Constanţa în funcţia de ministru secretar de stat. „Reţinerea abuzivă a lui Valentin Preda, practic din stradă, aminteşte de practicile poliţiei politice din Germania nazistă sau din  Rusia lui Stalin, reţineri abuzive perpetuate de miliţia securistă a lui Traian Băsescu. PSD Constanţa protestează ferm în faţa unor astfel de practici abuzive şi solicită un răspuns urgent din partea DNA, a Ministerului Justiţiei, a Comisiei juridice a Parlamentului României, a Comisiei de abuzuri din cadrul Parlamentului României, referitor la moti­vaţia pentru care Valentin Preda a fost ridicat în acest mod“, se arată în comunicat. PSD mai cere „respectarea legii şi prezentarea motivelor pentru care un tânăr ministru performant este desfiinţat în acest mod josnic şi abuziv“.

Totuşi, premierul Victor Ponta l-a demis fără să ezite, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la numai câteva ore după ce a fost ridicat de DNA. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă