22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDe 3 ori mai mulţi ani de puşcărie pentru baronul de la...

De 3 ori mai mulţi ani de puşcărie pentru baronul de la sif oltenia

După ce a prejudiciat Banca Internaţională a Religiilor cu sute de miliarde de lei, controversatul Dinel Staicu a spălat banii prin SIF Oltenia, instituţie pe care o şi conduce.

Are de ispăşit 12 ani de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa primită de preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, pentru fraudarea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor (BIR). Verdictul năucitor, venit după ce în primă fază Staicu primise doar patru ani de închisoare cu executare, a fost dat ieri de Tribunalul Bucureşti. Staicu mai are acum o singură cale de atac, recursul, care ar trebui soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti. „A fost admis apelul DNA, iar Dinel Staicu a fost condamnat la 12 ani de detenţie”, a declarat pentru RL purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Ion Popescu, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, în timp ce Radian Răceală, fost şef al Direcţiei de Creditare, şi Viorica Duţu, fost şef serviciu creditare al BIR, au primit câte şase ani cu executare.

Schema fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor

Iniţial, pedepsele în acest dosar au fost mult mai blânde. În iunie a.c., Judecătoria Sectorului 4 i-a condamnat pe Staicu şi Popescu la câte patru ani de închisoare, iar pe Răceală şi Duţu la trei ani cu executare.

Din probele administrate de procurorii anticorupţie de la Secţia a II-a a DNA a rezultat că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de peste 106 miliarde lei vechi şi credite în valoare de peste 80,5 miliarde lei vechi către 11 firme controlate de controversatul om de afaceri Dinel Staicu. Cesiunile de creanţă (asimilate de lege unui credit) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţei bancare, fiind acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor. Era vorba de plata în rate eşalonate pe cinci ani, termen de graţie de şase luni, condiţionat de acordarea unor linii de credit. Alte norme încălcate: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de patru sau cinci ani în loc de un an, acceptarea de garanţii fictive. De asemenea, la acordarea creditelor au fost ignorate şi reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR), care interziceau creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare. Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către solicitant a mai multor societăţi, acordarea de credite de către mai multe sucursale (nouă sucursale ale BIR), acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.

Traseul banilor

Potrivit DNA, Dinel Staicu a folosit banii proveniţi din prejudicierea BIR în interesul altor societăţi pe care le controla. Aproximativ 40 miliarde lei vechi au fost folosite de Staicu la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Prejudiciul cauzat băncii depăşeşte 187 miliarde lei vechi, la nivelul anului 2000 (80,5 miliarde, creat prin acordarea liniilor de credit, şi peste 106 miliarde lei din aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe). Prejudiciul nu a fost recuperat întrucât Dinel Staicu a falimentat toate firmele cu care a spoliat fosta BIR. „Banii obţinuţi de la BIR au fost spălaţi prin firmele SIF Oltenia. Mai exact, banii erau folosiţi în diferite majorări de capital care l-au ajutat pe Staicu să pună mâna pe diferite firme profitabile ale SIF Oltenia care au fost ulterior devalizate”, au explicat sursele RL. În ciuda insistenţelor RL, Dinel Staicu nu a putut fi contactat ieri.

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă