17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDavid Petraeus, confirmat comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan

David Petraeus, confirmat comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan

Senatul american a confirmat miercuri, cu 99 de voturi pentru şi nici unul împotrivă, numirea generalului David Petraeus în postul de comandant al coaliţiei internaţionale din Afganistan, înlocuindu-l pe Stanley McChrystal, înlăturat din funcţie după critici la adresa administraţiei, transmite AFP, citată de Mediafax.

Generalul Petraeus, fost comandant al forţelor americane din Irak, unde strategia sa a avut succes, a fost audiat marţi de Comisia pentru Apărare din Senat, care a confirmat nominalizarea sa în unanimitate.

Miercuri, el a obţinut încrederea întregului Senat, cu 99 de voturi din totalul de 100. Singurul vot care a lipsit a fost cel al senatorului democrat Robert Byrd, decedat luni.

El a încercat marţi, în timpul audierilor în comisie, să dea asigurări privind cursul unui război din ce în ce mai nepopular, admiţând că se aşteaptă la noi “lupte dure” în lunile următoare.

El a promis de asemenea trupelor NATO că va revizui aplicarea regulilor care restrâng folosirea sprijinului aerian, pentru a proteja civilii, dar care sunt riscante pentru militari, aceştia suferind în iunie cele mai grave pierderi de la începutul conflictului, cu 100 de morţi în mai puţin de o lună.

Pe de altă parte, generalul a susţinut data de începere a retragerii trupelor americane, iulie 2011, decisă de preşedintele Barack Obama, amintind însă că este nevoie de “un număr de ani pentru ca forţele afgane să poată prelua securitatea Afganistanului”.

“Angajamentul în Afganistan va fi, prin urmare, durabil”, a subliniat el.

Cele mai citite

Există “probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”. Rusia își pregătește rachetele nucleare în Districtul Militar Sud, cel mai apropiat de România

Federația Rusă a început un exercițiu militar în Districtul Sud, aceasta fiind regiunea din Rusia care se întinde până la Marea Neagră și în...

Statele baltice vor cere la summitul NATO creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre

Miniştrii apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat miercuri că la summitul NATO din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la...

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...
Ultima oră
Pe aceeași temă