13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Reacții internaționale după atentatele de la Bruxelles. MAE sirian: Este rezultatul...

UPDATE. Reacții internaționale după atentatele de la Bruxelles. MAE sirian: Este rezultatul politicilor greşite ale Uniunii Europene

UPDATE 21.50: Philippe, regele belgienilor, a estimat că 22 martie “nu va mai fi niciodată o zi ca toate celelalte” în Belgia după atacurile “laşe şi odioase” care au însângerat marţi Bruxellesul, într-un scurt discurs solemn la televiziunea belgiană, informează AFP, potrivit Agerpres. “Mathilde (soţia sa n.r.) şi cu mine împărtăşim durerea voastră care aţi pierdut o rudă sau aţi fost răniţi în atentatele laşe şi odioase de astăzi”, a declarat suveranul în acest mesaj către naţiune. “Vieţi sfărâmate, răni adânci, aceste suferinţe sunt ale întregii noastre ţări”, a adăugat el. 

“În faţa ameninţării, vom continua să răspundem împreună cu fermitate, calm şi demnitate. Să păstrăm încrederea în noi înşine. Această încredere este tăria noastră”, a conchis regele Philippe. 

UPDATE 19.55: Cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat îngrozită de atentatele de marţi de la Bruxelles, însă hotărâtă să învingă terorismul, informează AFP, citat de Agerpres. “Oroarea este la fel de nemărginită ca şi hotărârea de a învinge terorismul” după aceste atentate, a declarat Merkel la Berlin, în faţa presei. 

“Asasinii de la Bruxelles sunt terorişti care nu au nicio consideraţie pentru regulile umanităţii”, a mai spus cancelarul federal, potrivit căreia autorii acestor atentate sunt ‘duşmani ai tuturor valorilor umanităţii’. 

Cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE au denunţat într-un comunicat comun un atac ‘împotriva societăţii deschise şi democratice’ a Europei. Atentatele care au lovit marţi Bruxellesul au vizat, dincolo de Belgia, valorile democratice ale Europei, capitala belgiană, unde se află sediile UE şi NATO, fiind simbolul acestor valori, au subliniat numeroşi lideri europeni. 

UPDATE 17.45: Ministrul israelian al ştiinţei, tehnologiei şi spaţiului, Ofir Akounis, a acuzat Europa că a ignorat pericolul pe care „celulele teroriste islamiste” îl prezintă, preferând să critice Israelul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Repet: sunt numeroşi în Europa cei care au preferat să se dedea nebuniei ce consta în a condamna Israelul, a eticheta produsele sale şi a le boicota, în timp ce, pe sub nasul cetăţenilor continentului, se perindau mii de celule teroriste ale extremiştilor islamici”, a afirmat Akounis pe pagina sa de Facebook. 

„Unii au încercat să reducă la tăcere sau să ironizeze pe oricine îi avertiza. Alţii au subestimat” ameninţarea, a adăugat Akounis. ”Spre marea noastră durere, realitatea a lovit în zeci de (oameni) nevinovaţi”, a mai spus ministrul israelian, prezentând condoleanţe belgienilor şi rudelor victimelor.

UPDATE 17.02: Ministerul sirian de Externe a condamnat atentatele de la Bruxelles și a transmis că ele reprezintă „rezultatul politicilor greşite ale Uniunii Europene” (UE), a relatat agenţia siriană de presă Sana, citată de Xinhua, potrivit Agerpres.

Condamnând „vehement” atentatele de la Bruxelles, soldate cu zeci de morţi şi de răniţi, ministerul sirian a estimat că atacurile teroriste din capitala belgiană reprezintă rezultatul ”politicilor greşite şi al speculării terorii pentru realizarea unor agende”. 

UPDATE 16.40: Turcia şi şase state arabe din Golf au condamnat atacurile care au avut loc, marți dimineața, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek, informează Reuters, citat de Agerpres.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au condamnat atentatele din capitala belgiană, survenite la trei zile după ce la Istanbul un membru al Statului Islamic şi-a detonat încărcătura ce-o avea asupra sa omorând patru turişti. 

Secretarul general al Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), Abdullatif al-Zayani, a afirmat într-un comunicat că GCC i-a oferit sprijin Belgiei. Din GCC fac parte Arabia Saudită, Kuweit, Bahrein, Oman, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. 

UPDATE 16.05: Papa Francisc a condamnat, marţi, „violenţa oarbă, care provoacă atât de multă suferinţă”, după atentatele de la aeroportul şi metroul din Bruxelles, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Sfântul Părinte condamnă din nou violenţa oarbă, care provoacă atât de multă suferinţă, şi imploră de la Dumnezeu darul păcii”, a scris în numele papei numărul doi de la Vatican, monseniorul Pietro Parolin, într-o telegramă adresată arhiepiscopului de Bruxelles, monseniorul Joseph De Kesel. 

“Papa Francisc îi încredinţează milei lui Dumnezeu pe cei care au murit şi se alătură în rugăciune durerii rudelor lor. El îşi exprimă profunda compasiune faţă de răniţi şi familiile lor, precum şi faţă de toţi cei care acordă ajutor”, a adăugat el. 

UPDATE 14.56: Gruparea șiită Hezbollah a declarat, marți, după atentatele de la Bruxelles, că Europa este arsă de focul din Siria şi din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Focul care arde Europa, în particular, şi lumea în general este acelaşi cu cel pe care unele regimuri l-au aprins în Siria şi alte state din regiune”, se arată în declaraţia Hezbollah, care a condamnat atacurile teroriste de la Bruxelles soldate cu cel puţin 26 de morţi şi 136 de răniţi. 

Gruparea şiită, care luptă în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad, se referă la grupări jihadiste precum Statul Islamic ca fiind ‘takfiri’ – o denumire arabă cu sens peiorativ folosită pentru a face referire la islamiştii care îi consideră musulmani necredincioşi pe cei care le nu împărtăşesc viziunea despre islam. 

UPDATE 14.05: „Atacurile demne de dispreţ de la Bruxelles ar trebui să ne facă mai uniţi: solidaritate cu victimele şi fermitate împotriva teroriştilor”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, potrivit Agerpres.

„Cu inima şi cu mintea la Bruxelles”, a scris la rândul său pe Twitter premierul italian Matteo Renzi. 

„Grecia este solidară cu cetăţenii belgieni şi europeni. Nu putem permite ca teama, ura religioasă şi rasismul să prevaleze în Europa”, a postat şi premierul elen Alexis Tsipras pe aceeaşi reţea de socializare. 

„Aceste atacuri împotriva civililor în centrul Europei dau dovadă de laşitate şi barbarie. Europa trebuie să lupte unită împotriva terorismului şi să îşi apere valorile democratice”, au transmis la rândul lor cancelarul şi vicecancelarul Austriei, Werner Faymann şi, respectiv, Reinhold Mitterlehner. 

„Lupta împotriva răului necesită cel mai înalt nivel de cooperare activă la nivel internaţional”, a transmis şi preşedintele rus Vladimir Putin. 

„Atacuri abominabile la Bruxelles. Gândurile mele sunt alături de cei afectaţi şi familiile lor. Suntem alături de Belgia”, a scris pe Twitter şi premierul danez Lars Lokke Rasmussen.

„Este un atac la adresa Europei democratice. Nu vom accepta niciodată ca teroriştii să atace societăţile noastre deschise”, a spus premierul suedez Stefan Lofven. 

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a scris pe Twitter că „terorismul nu ne va putea învinge”. “Unitatea democraţilor din UE este şi va fi întotdeauna deasupra barbarismului şi lipsei de raţiune”, a adăugat el. 

„Europa este atacată încă o dată. Cei care ucid şi comit violenţe trebuie să fie înfrânţi şi vor fi înfrânţi”, a transmis, tot pe Twitter, şi premierul irlandez în exerciţiu Enda Kenny. 

„Ştirile de la Bruxelles sunt îngrijorătoare. Atacurile sunt condamnabile”, a scris, pe aceeaşi reţea de socializare, şi premierul indian Narendra Modi. 

„Terorismul nu este o ameninţare la o ţară anume, ci la adresa întregii umanităţi şi este timpul ca această ameninţare să fie combătută împreună pentru siguranţa generaţiilor viitoare”, a subliniat şi prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif. 

UPDATE. 13.30: Donald Trump a reactionat pe Twitter in legatura cu atentatele de la Bruxelles. “Va aduceti aminte ce loc frumos si sigur era Bruxelles-ul. Acum nu mai este, este dintr-o lume diferita. SUA trebuie sa fie vigilenta si inteligenta.”

UPDATE. 12.00: Apare o recție din Rusia. Critică NATO.

Apare o prima reacție din Rusia, care critica NATO, informează Hotnews.ro: “în timp ce (șeful Nato Jens) Stoltenberg este ocupat să se lupte cu imaginara “amenințare rusească” și trimite trupe în Letonia, oamenii sunt aruncați în aer sub nasul său”, a declarat președintele comisiei de politică externă din Duma de stat, Alexei Pushkov.

——-

Premierul Marii Britanii, reprezentanți ai Comisiei Europene și premierul Ucrainei au fost printre primii care și-au exprimat sprijinul pentru Belgia, după producerea atentatelor teroriste, soldate cu cel puțin 13 morți și 30 răniți. 

Citește și: FOTO + VIDEO: Șase explozii la Bruxelles – la aeroport și la metrou. Cel puțin 13 morți și 30 de răniți

David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat, marți, după exploziile de pe aeroportul din Bruxelles, că este șocat și urmărește firul evenimentelor din Bruxelles.

“Vom face tot ce putem pentru a ajuta”, a transmis Cameron, pe contul său de Twitter. 

Citește și:  Explozii aeroport Bruxelles. Primele reacții ale autorităților române

Și Comisia Europeană a transmis un mesaj pe Twitter, în care și-a îndemnat angajații să stea în birourile lor, iar locuitorii, în casele lor. Totodată, CE a transmis că instituțiile europene fac toate eforturile pentru a le garanta siguranța cetățenilor. 

Și premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a transmis condoleanțe Belgiei pentru victimele atentatelor teroriste de marți dimineață.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă