13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDavid Cameron consideră refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificilă dar...

David Cameron consideră refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificilă dar bună

Premierul britanic David Cameron a justificat vineri dimineaţă la Bruxelles refuzul său de modificare a tratatului UE, vorbind despre o “decizie dificilă dar bună”, deoarece intersul Marii Britanii nu era protejat, relatează AFP şi Mediafax.

“Dacă nu poţi obţine siguranţă în interiorul tratatului, este mai bine să rămâi în afară”, a apreciat premierul în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.
“Ce a ieşit nu este în interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (…) Nu puteam să prezint acest nou tratat Parlamentului nostru”, a continuat Cameron.

El a apreciat că “interesele britanice în cadrul UE”, cum ar fi libertatea schimburilor, deschiderea pieţelor ar trebui protejate.

În urma unei dispute, Marea Britanie a refuzat să participe la revizuirea tratatului european, pentru consolidarea disciplinei bugetare a zonei euro. Londra a ameninţat că va recurge la dreptul său de veto şi va cere concesii din partea partenerilor în special în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar. Aceste cereri au fost considerate excesive, chiar inacceptabile în cadrul UE.

“Dacă am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar însemna o punere la îndoială în opinia noastră (…) a unei mari părţi din activitatea depusă în serviciul unei reglementări a finanţelor, o reglementare necesară”, a subliniat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, Cameron a urat “succes” zonei euro pentru “a-şi rezolva problemele”, făcând aluzie la acordul încheiat în cursul nopţii de joi spre vineri pentru înăsprirea disciplinei bugetare.

Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă