13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDavid Cameron a format noul Guvern. În topul priorităților, renegocierea locului Marii...

David Cameron a format noul Guvern. În topul priorităților, renegocierea locului Marii Britanii în UE

Premierul britanic David Cameron a anunțat, luni, că a format nou său executiv și a prezentat deputaților din majoritatea conservatoare constituită după succesul de la scrutinul de săptămâna trecută prioritățile noului său mandat, relatează Agerpres

În fruntea priorităților lui Cameron se află renegocierea locului Marii Britanii în Uniunea Europeană. 

Noua echipă guvernamentală este caracterizată în special prin continuitate, o reprezentare feminină mai importantă, dar și prin prezența euroscepticilor din propriul partid.

Citește și: UPDATE. Alegeri Marea Britanie: Conservatorii, pe primul loc. Primele declarații ale lui Cameron. Liderii partidelor înfrânte demisionează            

Chiar a doua zi după alegeri, Cameron a anunțat păstrarea titularilor portofoliilor-cheie, respectiv George Osborne la Finanțe, Theresa May la Interne, Michael Fallon la Apărare și Philip Hammond la Foreign Office, potrivit AFP. 

Alte câteva nominalizări au fost anunțat în cursul weekendului, și anume Michael Gove la Justiție, Nicky Morgan a fost reconfirmat la Educație, în timp ce euroscepticul Mark Harper a fost desemnat șeful majorității parlamentare, în atribuțiile sale intrând respectarea disciplinei de vot.

În cursul zilei de luni, Cameron a repartizat încă vreo zece portofolii ministeriale, printre care și cele deținute de două femei, respectiv Amber Rudd la Energie și Mediu și Priti Patel la Muncă.

Primarul Londrei, Boris Johnson, care speră că într-o zi va prelua șefia Partidului Conservator, nu a primit niciun post de ministru, dar va participa totuși la unele ședințe de guvern.

Citește și: Ce spune Cameron despre un referendum pentru INDEPENDENȚĂ în Scoţia 

Însă majoritatea absolută, dar fragilă câștigată în Camera Comunelor (331 de mandate din 650) îl obligă pe Cameron să trateze cu atenție relațiile cu deputații propriului partid, dar mai ales cu aripa eurosceptică a acestuia, ce arde de nerăbdare să vadă mai multe puteri transferate de la Bruxelles către Londra și agreează chiar ideea unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

După un mandat marcat de redresarea economiei după criza financiară, liderul conservator vrea acum să-și dedice energia ‘restabilirii unui simț al justiției în societate’, după cum sugerează interviurile pe care le-a dat presei, și o revigorare economică în întreaga țară, mulți britanici simțind în continuare efectele crizei.

Dar principalul său mesaj este renegocierea raporturilor cu UE și organizarea până cel târziu în anul 2017 a referendumului prin care britanicii vor decide dacă mai vor să rămână în blocul comunitar. De altfel, liderul conservator a apreciat luni în fața presei că, prin votul lor de joia trecută, cetățenii i-au dat și un mandat pentru a purta o astfel de negociere, despre care a admis că va fi dificilă.

Cameron dorește în primul rând obținerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naționale britanice și diminuarea fluxului imigranților est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricționeze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistență socială.

 

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă