30 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialDaniel Morar se întâlneşte cu şefii parchetelor din teritoriu

Daniel Morar se întâlneşte cu şefii parchetelor din teritoriu

Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al României, se întâlneşte vineri la sediul Parchetului General cu şefii parchetelor din teritoriu, informează Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, la această întâlnire participă toţi membrii Secţiei pentru procurori din CSM, inclusiv noul preşedinte al Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală.

Şedinţa vine în contextul conflictului apărut la Consiliul Superior al Magistraturii, unde o parte din judecători sunt nemulţumiţi de alegerea unui procuror, în persoana Oanei Schmidt-Hăineală, ca preşedinte al CSM.

Recent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a organizat o consultare a procurorilor din toată ţară în legătură cu alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, iar din 1.982 de respondenţi, 92% susţin alegerea unui procuror ca preşedinte al CSM.

Citeşte şi Daniel Morar: Nu am vorbit niciodată despre o rocadă cu Kovesi, nu mi-am dorit şefia PICCJ

Daniel Morar, despre procurori DNA: Când au un caz mai greu, îi vedeţi tocaţi în presă şi insultaţi

Potrivit Parchetului General, “în urma acestui demers, 92% din cei 1.982 procurori consultaţi şi-au însuşit următoarea declaraţie: luările de poziţii publice din partea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor şi a unor persoane publice ce pun în discuţie statutul procurorului în România şi apartenenţa la corpul magistraţilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natură să provoace îngrijorarea membrilor acestei profesii”.

”Statutul procurorului în România este clar definit în Constituţie şi în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Rolul acestuia în activitatea judiciară, calitatea sa de magistrat, principiile în baza cărora îşi desfăşoară activitatea şi pe baza cărora se organizează cariera sa sunt în mod explicit reglementate de cadrul normativ în vigoare şi conforme standardelor internaţionale. Alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este în concordanţă cu dispoziţiile Constituţiei şi ale Legii nr.317/2004, având în vedere că membrii Consiliului au acelaşi statut şi aceeaşi vocaţie, iar Consiliul este forul comun având ca scop apărarea independenţei justiţiei”, susţinea Parchetul General.

Procurorii sunt de părere că alegerea preşedintelui CSM este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii.

Cele mai citite

Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

În luna mai a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna mai a...

Naționala de fotbal feminin a României a învins Bulgaria și este liderul grupei în preliminariile Campionatului European

Echipa națională de fotbal feminin a României a învins la București echipa Bulgariei, cu 1-0, în preliminariile Campionatului European de Fotbal Feminin din 2025. Unicul...

Vom vedea mai mulți prieteni ai lui Putin și Xi Jinping în noul Parlament European

de Peter Kreko și Richard Demeny, Institutul Political Capital Criza Qatargate este cel mai mare caz de corupție care a lovit Parlamentul European în ultimele...
Ultima oră
Pe aceeași temă