16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCutaş, scrisoare către CE: Băsescu nu respectă statul de drept

Cutaş, scrisoare către CE: Băsescu nu respectă statul de drept

Europarlamentarul Sabin Cutaş a trimis, luni, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru a îi atrage atenţia asupra ingerinţei politicienilor români în justiţie.

În scrisoarea trimisă preşedintele CE, Cutaş a precizat de intervenţiile publice ale lui Traian Băsescu cu referire la revocarea procurorului Lucian Papici şi la numirea lui Daniel Morar la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie..

”Statul de drept se numără printre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Rolul Comisiei Europene de a veghea la îndeplinirea obligaţiilor membrilor UE în acest domeniu şi de a interveni atunci când acesta nu este respectat este esenţial. Nerespectarea statului de drept în ceea ce priveste actul de justiţie este practicată cu uşurinţă de către Preşedintele României Traian Băsescu, care îşi încalcă astfel atribuţiile constituţionale”, a declarat Sabin Cutaş.

Europarlamentarul a susţinut că executivul european a intervenit în Ungaria atunci când au considerat că se aduc modificările periculoase la textul Constituţiei, fapt ce ar trebui să se întâmple şi în România după ingerinţa în justiţie a preşedintelui Băsescu.

Citeşte şi: Viviane Reding: România, printre ţările în care nu se respectă statul de drept

”Pe 3 octombrie 2013, Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că i-a contactat atât pe Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cât şi pe Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, pentru a le cere să revină asupra deciziei de revocare a Procurorului Lucian Papici. Totodată, în timpul unui interviu realizat pe 18 octombrie 2013 de un post de televiziune din România, Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că a făcut numiri la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El a povestit despre schimbul pe care îl propusese fostului Ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu: pentru ca acesta să primească un nou mandat, trebuia numit Daniel Morar, un apropiat de-al Preşedintelui ţării, la şefia DNA. Preşedintele Traian Băsescu recurge des şi la etichetarea anumitor politicieni a căror dosare judiciare sunt în desfăşurare, numindu-i infractori, deşi termenul poate fi folosit doar ca urmare a sentinţei finale şi irevocabile a judecătorilor”, a arătat europarlamentarul român în scrisoarea adresată Preşedintelui Comisiei Europene.

”Interventiile presedintelui Băsescu pot fi considerate un exces instituţional şi o încălcare a atribuţiilor constituţionale ce îi revin, în masură să limiteze de facto independenţa justiţiei în România. În plus, cetăţeanul percepe introducerea arbitrariului în justitie şi intervenţia politicului în actul de justiţie. Îmi exprim speranţa că veţi lua poziţie cu privire la aceste precedente periculoase atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană, apărând şi de această dată principiile statului de drept”, a conchis Sabin Cutaş. 

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...
Ultima oră
Pe aceeași temă