12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Conturi: Nereguli de sute de milioane de euro la Poşta...

Curtea de Conturi: Nereguli de sute de milioane de euro la Poşta Română, CFR şi Distrigaz

Plăţi ilegale sau inutile, nereguli financiare, bunuri dispărute din contabilitate. Acestea sunt dor câteva dintre problemele descoperite de Curtea de Conturi la trei importante companii de stat.

 

La CFR SA, valoarea totală a abaterilor depăşeşte 200 de milioane de euro, rezultată din plăţi ilegale, achiziţionarea de materiale inutile, gestionarea defectuoasă a bunurilor, erori contabile şi active neinventariate, arată raportul pe 2010 al Curţii de Conturi, citat de Hotnews.ro. Valoarea estimativă a erorilor sau abaterilor contabile este de 151,5 milioane de lei, iar cea a abaterilor legate de modul în care s-a făcut gestiunea economico-financiare este de 60,2 milioane lei, din care. 807 milioane lei venituri suplimentare datorate companiei, 194 milioane lei prejudicii şi 59,2 milioane lei alte abateri.

Valoarea estimativă a erorilor şi abaterilor constatate la nivelul Poştei Române însumează peste 89,8 milioane lei, potrivit Curţii de Conturi. Controlul efectuat a depistat printre altele contracte păguboase încheiate de conducerea Poştei, precum cel din 2008 cu Blue Air, în care s-au plătit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producându-se un prejudiciu estimat la circa 40,8 milioane lei (inclusiv TVA). Atât a plătit Poşta pentru două avioane tarifate în plus, pentru perioada de derulare efectivă a contractului, respectiv septembrie 2008-februarie 2011, fără a lua în considerare structura costurilor operaţionale pe aeronavă.

Lucrurile nu stau mai bine nici la Distrigaz. Aici, Curtea de Conturi a descoperit că sute de kilometri din reţeaua de distribuţie a gazelor au dispărut din acte. Potrivit raportului instituţiei, au fost descoperite mai multe nereguli legate de modul în care au fost îndeplinite clauzele cuprinse în contractele de privatizare a Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord. Raportul arată că ambii cumpărători, GDF Suez şi E.On, nu au respectat aceste clauze, dar nici vânzătorul, adică Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizăii În Industrie (OPSPI), nu şi-a dat interesul să ceară clarificări.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă