16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum salvează împachetările în ciocolată turismul din Cojocna

Cum salvează împachetările în ciocolată turismul din Cojocna

Vechea staţiune s-a reinventat din punct de vedere turistic cu ajutorul unor tehnici de tip spa.

 

Localitatea clujeană Cojocna a renăscut cu ajutorul turismului. Dacă în fiecare vară, sute de mii de oameni trec prin porţile băilor exterioare, în sezonul rece, Cojocna era, practic, parasite. Acum, însă, Băile Cojocna au o ofertă interesantă şi pentru sezonul rece.

Împachetările în ciocolată sau în parafină, băile în nămol medicinal sau cel mai mare bazin interior cu apă sărată încălzită din Cluj reprezintă câteva din serviciile cu valoare adăugată mare care sunt oferite de băile calde din Cojocna. Aceste băi au, de asemenea, amenajări precum o saună uscată, dar şi cabinete pentru masaj ori reflexoterapie.

Istoria Băilor Cojocna a început în anul 1888, când localnicii au luat un credit în valoare de 400.000 de coroane de la Banca Austro-Ungară, ca să amenajeze cele două lacuri sărate, un hotel şi un restaurant, precum şi alte utilităţi. Chiar dacă Imperiul Austro-Ungar s-a prăbuşit în anul 1918, iar Banca Austro-Ungară a fost lichidată, localnicii din Cojocna au ţinut să fie corecţi până la capăt. Ei au vândut 400 de jugăre de pământ, ca să facă rost de banii necesari pentru lichidarea creditului. De atunci, Băile Cojocna au rămas un reper pe harta turismului balnear din Transilvania.   

Una dintre cele mai vechi staţiuni turistice din Transilvania se reinventează cu ajutorul tehnicilor de tip spa. Împachetările în ciocolată sau în parafină, băile în nămol medicinal sau cel mai mare bazin interior cu apă sărată încălzită din Cluj reprezintă câteva din serviciile cu valoare adăugată mare care sunt oferite de băile calde din Cojocna. Aceste băi au, de asemenea, amenajări precum o saună uscată, dar şi cabinete pentru masaj ori reflexoterapie. „Este vorba de servicii de foarte bună calitate. Am realizat o serie de investiţii care reprezintă premisele transformării Băilor calde într-o destinaţie turistică de excelenţă”, a spus Ioan Şerban, primarul din Cojocna.

Medicină orientală

Împachetările în ciocolată sau celelalte tratamente care sunt oferite de angajaţii Băilor Cojocna nu reprezintă un moft sau strict procedee de înfrumuseţare. Ele sunt, de asemenea, folosite, alături de reflexoterapie, în medicina orientală, pentru a ajuta la tratarea unor afecţiuni ale pielii sau pentru combaterea sciaticii ori a unor tromboze, după cum spun specialiştii în domeniu. „Efectul băilor în apa de la Cojocna este de-a dreptul miraculos. Am văzut o persoană care a venit în cârjă şi, după 12 zile, a plecat pe propriile sale picioare, în condiţiile în care nu a folosit decât înotul în bazinul cu apă sărată”, a spus una dintre angajatele Băilor.

La rândul său, administratorul societăţii care gestionează Băile Cojocna, Liviu Bojan, are planuri mari pentru a dezvolta băile calde. „Există un număr tot mai mare de turişti care aleg să îşi petreacă timpul liber în Cojocna. Băile calde reprezintă un important punct de atracţie pentru turişti, pentru că vorbim de standarde europene, pe de o parte, precum şi de servicii medicale deosebite, pe de altă parte. Să nu uităm efectul terapeutic al apelor sărate, care este dovedit, atât ştiinţific, cât şi empiric”, a spus Liviu Bojan, care aminteşte de faptul că, în perioada comunistă, în comună funcţiona şi un sanatoriu destinat copiilor, care punea în valoare proprietăţile apei. „Erau internaţi copii cu probleme din clasele I – VIII. După un stagiu petrecut în sanatoriu, starea lor de sănătate se îmbunătăţea fără discuţii. Lucrurile erau foarte bine puse la punct, iar copiii aveau posibilitatea să urmeze cursurile în sanatoriu, pentru că în fiecare după-amiază veneau profesorii de la şcoala din sat, care ţineau lecţii în fiecare după-amiază, în aşa fel încât aceşti copii să nu piardă contactul cu şcoala”, a spus Liviu Bojan. El doreşte să înceapă o colaborare cu Spitalul de Recuperare din Cluj, iar vechea tradiţie medicală a Cojocnei să fie reînnodată. Tot el şi-a propus amenajarea vechiului hotel abandonat din incinta băilor.

Istorie bogată

Istoria Băilor Cojocna începe în anul 1888. Atunci, localnicii au luat un credit în valoare de 400.000 de coroane de la Banca Austro-Ungară, ca să amenajeze cele două lacuri sărate, un hotel şi un restaurant, precum şi alte utilităţi. Chiar dacă Imperiul Austro-Ungar s-a prăbuşit în anul 1918, iar Banca Austro-Ungară a fost lichidată, localnicii din Cojocna au ţinut să fie corecţi până la capăt. Ei au vândut 400 de jugăre de pământ, ca să facă rost de banii necesari pentru lichidarea creditului. De atunci, Băile Cojocna au rămas un reper pe harta turismului balnear din Transilvania.

Reduceri importante

Preţul normal al unui bilet de intrare este de 30 de lei, însă cei care îşi iau abonament plătesc doar 250 de lei pentru 10 intrări. De asemenea, sunt oferite reduceri importante pentru pensionari, studenţi şi elevi.

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă