12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum să-ţi baţi joc de balerinii constănţeni

Cum să-ţi baţi joc de balerinii constănţeni

Peste 100 de artiştide la Teatrul de Operă din Constanţa au rămas pe drumuri, iar alţi 140 sunt neplătiţide aproape trei luni.

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) joacă ping-pong cu soarta Teatrului „Oleg Danovski” încă din iulie 2010, când ia hotărârea să închidă instituţia de cultură, pe motiv că legea obligă la restructurarea angajaţilor. Prefectul atacă însă în instanţă decizia CJC, teatrul este redeschis, dar CJC nu se lasă şi concediază peste 40% din personal. Artiştii ies în stradă, cântă „Corul Sclavilor”, poartă doliu şi protestează alături de constănţeni de rând. Urmarea: Ministerul Culturii intervine, cerând intrarea Teatrului în subordinea sa. CJC acceptă transferul şi decide să parafeze „afacerea” la începutul lui decembrie. Nici după aproape o lună însă ministerul nu a reuşit să finalizeze procesul de adopţie, lăsându-i pe artişti neplătiţi.

În urmă cu o săptămână, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, era încă optimist. „Transferul a fost intârziat, însă nu din vina noastră. Am vorbit personal cu preşedintele consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Constantinescu, în data de 15 decembrie, şi mi-a promis că pe data de 23 se intruneşte comisia”, declara acesta. Întrunirea nu a avut loc nici la această dată, fiind reprogramată pentru 27 decembrie. Numai că nici această zi n-avea să fie cu noroc: CJC s-a încurcat în procesele birocractice, întocmind o comisie neinvestita cu dreptul de a semna acordul de predare-primire a teatrului. „Ceea ce putem deduce din atitudinea Consiliului Judeţean Cons-tanţa este că fie doreşte distru-gerea Teatrului de Operă şi Balet, fie avem de-a face cu incompetenţa instituţiei”, spune Radu Enache, consilierul ministrului Culturii.

Partea şi mai proastă este că transferul nu garantează şi rezolvarea problemelor financiare ale Teatrului „Oleg Danovski”, deoarece Consiliul Judeţean refuză să plătească datoriile pe cele trei luni.
„Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, nu ţine cont de lege. Bugetele pentru Teatrul de Operă şi Balet şi pentru Teatrul de Stat au fost aprobate de Guvern. Teatrul de Stat şi-a primit banii, noi nu. Iar asta s-a întâmplat după ce am fost încurajaţi de CJC să funcţionăm în aceste trei luni, nu ne-au închis pe motivul că nu exista buget – fiindcă exista – ci, din contră, ne cereau să le arătăm programul artistic săptămânal”, spune Vlădescu.

Deşi CJC nu recunoaşte datoriile, susţinând că a plătit integral la începutul anului suma necesară funcţionării teatrului, Ministerul Culturii ştie clar că restanţele există şi, potrivit directorului instituţiei constănţene, pare să fi găsit fonduri cel puţin pentru plata salariilor.

Pe de altă parte, consilierul preşedintelui CJC, Cristian Zgabercea, e sceptic cu privire la şansele de supravieţuire ale teatrului: „Cei de la Ministerul Culturii s-au păcălit, au fost prost informaţi. În felul în care au luat teatrul, acesta nu este salvat, nu poate funcţiona cu doar 140 de angajaţi. Credeţi ca se poate face «Lacul lebedelor» cu 23 de balerini?”.

Conducerea teatrului nu se lasă însă intimidată şi anunţă că-l va da în judecată pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pentru recuperarea banilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă