9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCum să-ţi alegi telefonul mobil

Cum să-ţi alegi telefonul mobil

Telefoanele mobile au devenit un accesoriu atât obişnuit pentru majoritatea românilor, încât cu greu ne putem închipui cum ar fi viaţa fără celular. Cu atât mai mult cu cât majoritatea telefoanelor pot fi folosite şi pentru fotografii, muzică sau internet. Statisticile arată că un român are, în medie, mai mult de o cartelă SIM activă (rata de penetrare a telefoniei mobile a ajuns la 133% la sfârşitul anului trecut).

Pentru a determina care sunt cele mai bune telefoane, din punctul de vedere al funcţiilor pe care le oferă, uşurinţei utilizării sau rezistenţei, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (www.apc-romania.ro) a testat câteva dintre cel mai bine vândute telefoane de pe piaţa românească.

Cel mai bun scor, 3,98 dintr-un maxim de 5,5, l-a obţinut aparatul Nokia 97 mini, urmat de iPhone 3G S 16 GB  şi iPhone 3G S 32 GB de la Apple, ambele cu un scor de 3,93.  Următorul pe listă este Samsung GT-S5560, cu 3,80.  Cel mai mic scor l-au înregistrat Alcatel/Vodafone 541, cu un scor de 3,20, şi Huawei/TMN G7002 black stone, cu 3,30.

Telefoanele au fost testate la un laborator acreditat din Uniunea Europeană, în condiţii comparabile. Criteriile principale ce fac diferenţa între telefoanele GSM sunt testele de durabilitate, siguranţa si rezistenţa la impact, scrierea şi citirea de mesaje text, calitatea ecranului, bateria, confortul utilizării, calitatea MP3-Player-ului, sincronizarea, şi conexiunea la internet.

Rezistenţa la impact se efectuează aruncându-se telefonul de la o inaltime de 80 cm pe o suprafaţă de metal – ca şi cum ne-ar scăpa telefonul din mână. Tendinţa producătorilor de telefoane mobile este de a realiza modele cât mai rezistente, aşa că peste 80% din telefoanele examinate au trecut cu bine testul de impact.

În ceea ce priveşte conceptul şi funcţiile de bază, Samsung GT-S5560 şi LG GD510 au cel mai bun scor – 4,02.  Dacă vi se pare foarte importantă camera foto, alegeţi Nokia N97 mini, Google Nexus One sau Nokia X3. Aproape toate modelele testate au obţinut un scor bun, în ceea ce priveşte music-playerul. Cele două modele Apple testate au cea mai mare notă, 4,39, urmate de Nokia N97 mini şi Nokia X3, cu 4,33.  Dacă vreţi să navigaţi pe internet de pe telefon, cea mai bună alegere este, potrivit testelor, HTC H2 T8585, urmat de cele două iPhone (scor 3,88) şi Nokia N97 mini (3,67).

Mai multe detalii despre scorul obţinut de telefoanele mobile la teste găsiţi în tabelul ataşat şi pe www.apc-romania.ro.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă