11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCum reglementează Ministerul de Interne problema "donaţiilor", după scandalul Colectiv

Cum reglementează Ministerul de Interne problema “donaţiilor”, după scandalul Colectiv

Donațiile, ”darurile manuale”, comodatele și sponsorizările se vor accepta sau respinge doar în scris, pe baza unui raport care trebuie să aibă avizul Departamentului de Informații și Protecție Internă, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne aflat în consultare publică.

Ordinul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și supus dezbaterii publice timp de 30 de zile reglementează acceptarea donațiilor, darurilor manuale, comodatelor și sponsorizărilor în cadrul ministerului, scrie Mediafax. Potrivit acestuia, indiferent de obiect și valoare, donația, darul manual, comodatul sau sponsorizarea se fac doar prin înscris și se acceptă sau se resping, în scris, de ordonatorul de credite al unității beneficiare sau de ordonatorul de credite competent, potrivit reglementărilor aplicabile în MAI, să realizeze achiziția bunurilor care fac obiectul ofertei.

Astfel, unitatea beneficiară va fi obligată să întocmească un raport privind oferta care trebuie să conțină în mod obligatoriu avizul Departamentului de Informații și Protecție Internă al MAI.

Unitățile beneficiare nu pot accepta donații, daruri manuale, comodate sau sponsorizări în situația în care acceptarea ofertei ar afecta independența și imparțialitatea în luarea deciziilor, îndeplinirea la timp și cu obiectivitate a îndatoririlor de serviciu sau ar conduce la crearea unor avantaje personale. Oferta este considerată inacceptabilă și dacă este făcută cu scopul evident de a obține un avantaj economic pentru ofertant. De asemenea, unitățile beneficiare nu pot accepta donația indirectă, deghizată și nici fonduri bănești sau bunuri oferite cu titlu de împrumut de consumație.

Ca modalitate de asigurare a transparenței este prevăzută publicarea, în extras, a unei fotocopii a raportului de acceptare pe pagina de internet a ordonatorului de credite acceptant sau, dacă nu există, a structurii ierarhic superioare, cu anonimizarea datelor cu caracter personal, a acelor informații care ar putea ”leza, direct sau indirect, activitatea sponsorizată, bunele moravuri sau ordinea şi liniştea publică” (conform art.5 alin.2 din Legea nr.32/1994), precum și a informațiilor ce țin strict procedurile interne de lucru ale entităților de la nivelul ordonatorului.

Situația sponsorizărilor din cadrul MAI a intrat în atenția opiniei publice și a Guvernului ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 63 de persoane. În 21 noiembrie, premierul Dacian Cioloș spunea că sponsorizările de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt “derapaje” care este posibil să existe şi în alte instituţii publice, el menţionând că a avut discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

În urma tragediei din Colectiv, au fost arestați atât cet trei patroni ai clubului, cât și căpitanii George Matei și Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, care au făcut controale la Colectiv, aceștia fiind trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit motivării instanței în cazul celor doi ofițeri de la ISU, instituția a beneficiat de sponsorizări de la firmele pe care le controla, iar practica ar fi fost cunoscută de şefi.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă