16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCum poţi să ai un oraş mai curat

Cum poţi să ai un oraş mai curat

A.S.A, fondată în 1988 în Austria, una dintre companiile-lider ale Europei în managementul deşeurilor, a construit în anul 2003 în oraşul Arad singurul deponeu ecologic din România.

 
Firma austriacă a semnat un contract pe 20 de ani cu Primăria municipiului Arad în urma câştigării unei licitaţii în 2002. În luna iulie a anului 2003 s-a început construirea depozitului de deşeuri conform cu normele europene de mediu, cu finalizarea lucrării deja în luna octombrie a aceluiaşi an, depozitarea gunoaielor făcându-se începând cu luna următoare. Din anul 2010 deponeul a devenit depozit judeţean, făcând parte dintr-un masterplan de integrare al managementului salubrizării judeţului Arad. Astfel, anual sunt depozitate între 140.000 şi 160.000 de tone de deşeuri.

Sunt acceptate trei tipuri de deşeuri

Cursul tehnologic începe prin cântărirea camioanelor, urmând să fie înregistrate toate datele de transport, şi anume nu­mă­rul maşinii, originea şi categoria deşeurilor şi persoana care transportă. În cazul apariţiei unei suspiciuni în legătură cu tipul deşeurilor aduse, maşinile sunt trimise înapoi la sursă. Există trei tipuri de deşeuri acceptate la depozit, cele menajere, cele industriale şi cele stradale. După depozitarea deşeurilor, camioanele trebuie trecute printr-o rampă de spălare, urmând o a doua cântărire pentru a stabili cantitatea de deşeuri depozitate.

Zona de depozitare îndeplineşte toate normele europene. Prin folosirea unui sistem triplu de impermeabilizare la baza depozitului, se previne poluarea solului şi a apei freatice. Acest sistem este alcătuit dintr-un strat de argilă compactă de o grosime de 0,5 metri, un strat geocompozit pe bază de bentonită, acoperit de o folie de polietilenă de o grosime de 2 milimetri, urmat de o geotextilă care protejează folia de ultimul strat, cel de pietriş. Acesta filtrează levigatul provenit din depozitul conform.

Levigatul este colectat şi tratat într-o staţie de epurare prin osmoză inversă. Acest procedeu constă în separarea levigatului în apă curată (permeat) şi apă murdară (concentrat) prin filtrare cu membrane. Permeatul este colectat într-un bazin şi transportat la o altă staţie de epurare, după care este eliberat în circuitul natural. Concentratul este adus înapoi la depozitul de deşeuri.

Colectarea selectivă

Depistarea şi semnalarea problemelor se fac cu ajutorul unui sistem unic de monitorizare prin geosenzori, amplasaţi sub şi în jurul depozitului. Ca măsură de siguranţă se efectuează analize lunare, semestriale şi anuale la apa freatică, aer, levigat, permeat şi concentrat. Rezultatele obţinute sunt apoi comunicate autorităţilor de mediu. După depozitarea şi compactarea deşeurilor, urmează un proces de recultivare.

Acest proces constă în acoperirea deşeurilor cu un material izolator care împiedică pătrunderea apei provenite din precipitaţii în corpul depozitului şi împiedică ieşirea necontrolată a gazelor provenite în urma fermentării deşeurilor în aer şi, totodată, permite colectarea şi valorificarea lor, proiect care urmează să fie implementat. Firma A.S.A se ocupă, de asemenea, cu colectarea selectivă a deşeurilor de la agenţii economici. Materialele cum ar fi aluminiul, cartonul şi plasticul ajung într-o hală de reciclare, unde sunt sortate şi balotate în baloţi de 300-350 kg şi apoi valorificate la firme de reciclare de profil. 

>>Respectând normele europene de protejare a mediului şi făcând parte din masterplanul de integrare al managementului salubrizării judeţului Arad, deponeul poate servi drept model pentru dezvoltarea regională.

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă