13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCum ne apărăm organismul de gerul de afară

Cum ne apărăm organismul de gerul de afară

Medicii ne sfătuiesc ca, în aceste zile geroase, să nu stăm mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu suferinţe cardiace şi respiratorii să evite deplasările. De asemenea, trebuie să consumăm lichide, proteine și fructe.

„În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, recomandăm populaţiei să evite deplasările în aer liber dacă nu s-au îmbrăcat corespunzător, adică dacă nu au căciulă, mănuşi şi ghete călduroase. Pentru că extremităţile sunt foarte sensibile la ger şi pot apărea lesne degerăturile“, a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABI), Alis Grasu, citat de Mediafax. În cazul în care apar degerături, este recomandată consultarea de urgenţă a unui medic, a mai spus Alis Grasu, adăugând că trebuie evitată automedicaţia. Totodată, în aceste zile este foarte importantă alimentaţia.  „Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice“, a mai spus medicul.

Protejați prichindeii

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare şi neechipate corespunzător.  De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată şi persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. „În plus, cei care au în vecinătate persoane singure sunt rugaţi să le facă cel puţin o vizită pe zi în aceste zile geroase“, a adăugat managerul SABI. 

O altă avertizare în acest context a venit de la Ministerul Sănătății în cursul acestei săptămâni. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Specialiștii din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și evitarea băuturilor alcoolice, precizează sursa citată. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. De asemenea, locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, scrie Agerpres.

Scoateți cafeaua din meniu

Mai trebuie știut că, în timpul iernii, zonele corpului care sunt expuse cel mai mult la frig sunt mâinile și fața. Consecințele unei hidratări insuficiente sunt degerăturile la nivelul degetelor și buzelor, crăparea epidermei la nivelul mâinilor și descuamarea pielii de pe față. Înainte de a ieși din casă este recomandat să aplicați pe zonele expuse la frig o cremă hidratantă, bogată în vitaminele A și E, care mențin pielea elastică și strălucitoare. Din când în când folosiți și un gel pe bază de gălbenele sau castravete pentru a vă exfolia pielea. Consumați acizi grași Omega-3, precum uleiul de pește, deoarece ajută la îmbunătățirea calității pielii. În cazul în care vă place foarte mult cafeaua trebuie să știți că, în exces, duce la deshidratare, mai ales când consumul de alte lichide este scăzut. Așadar, încercați să vă limitați la 2-3 cești de cafea pe zi și să consumați regulat apă, ceaiuri sau sucuri naturale, potrivit doctor.info.ro. 

Foarte prezente sunt în această perioadă degerăturile. Acestea sunt leziuni ale țesuturilor provocate de frig, în urma situațiilor de expunere la temperaturi scăzute. Nasul, obrajii, urechile, degetele de la mâini și picioare sunt afectate cel mai frecvent. Toți oamenii sunt sensibili, chiar și persoanele care trăiesc în zone cu climă rece.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc privind degerăturile și hipotermia sunt: cele care își petrec majoritatea timpului în aer liber (vânători, persoane fără adăpost, paznici); cele care consumă alcool; cele cu vârstă înaintată, fără mijloace adecvate de confort (încălzire, hrană, adăpost); cele care sunt epuizate. Potrivit sfatulmedicului.ro, tratamentul se concentrează pe încălzirea sau dezghețarea țesutului afectat. Este important să se evite un nou episod de degerături, din cauza riscului de a leza și mai tare pielea. În cazul în care s-au format cristale, pacientul ar trebui să evite mișcările care implică zona afectată, deoarece pot să apară răni.

Persoana afectată trebuie să evite frigul și să se încălzească imediat. Toate hainele ude vor fi scoase și înlocuite cu haine uscate. Dacă este necesar, va fi acoperită cu pături. Asigurați-vă că extremitățile sunt protejate. Dacă este posibil, încălzirea organismului se va face treptat, sub supravegherea unui cadru medical instruit. Aplicarea de apă caldă pe zonele traumatizate este ideală. Puneți pe zonele afectate apă caldă până revin la culoarea normală. Nu sunt neobișnuite inflamația și culoarea roșie a zonelor înghețate.    

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă