21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCum menţineţi grădina în formă

Cum menţineţi grădina în formă

Revenirea la clasic, rondurile de flori, aspectul îngrijit, rocăriile, fântânile arteziene, lucrurile vintage precum şi activităţile de îngrijire şi ornamentare a grădinii, făcute de către proprietarii înşişi, eventual cu prietenii, ca modalitate de petrecere foarte plăcută a timpului liber în aer liber, sunt principalele tendinţe ale acestui sezon.

 

Pentru păstrarea sănătăţii plantelor sunt recomandate în această perioadă tunderile regulate, udãrile din belşug (dar nu în miezul zilei), stropirea împotriva bolilor şi dãunãtorilor, înlăturarea tulpinilor sau frunzelor uscate, plivirea buruienilor şi, dacã este cazul, înlocuirea plantelor bolnave sau plantarea speciilor de varã-toamnã.

Deasemenea, săparea pãmântului din când în când cu o furcã precum şi tăierea ierbii. Atunci când este prea cald, specialiştii nu recomandă fertilizarea plantelor, semănarea gazonului şi, în general, plantarea.

Dacã totuši nu vreţi sã aşteptaţi până la toamnă, vă stă la dispoziţie oferta foarte variatã de ghivece cu flori din magazinele de specialitate. O fântână arteziană, cum sunt cele de la Rock Star Construct, este binevenită, mai ales când este foarte cald.

Deasemenea, există o ofertă foarte bogată de flori şi plante şi puteţi deci să confecţionaţi singuri diverse aranjamente pentru grădină, terasă, balcon sau chiar pentru interior. Noi vă propunem câteva idei de la Azerca (www.azerca.de).

Dupã ce v-aţi asigurat cã aveţi o grãdinã sãnãtoasã, nu vă rãmâne decât sã-i oferiţi aspectul dorit. Aranjarea rondurilor cu flori, revizuirea planului de culori, stratul protector sunt aspecte importante în înfrumuseţarea grãdinii.

De asemenea, nu uitaţi sã ciupiţi plantele (adicã sã le înlãturaţi mugurii din vârf, prinzându-i între arãtãtor ši degetul mare), pentru a avea flori mai frumoase. Fiecare vârf rupt se va diviza în alte douã vârfuri.

Rupeţi plantele care înfloresc primãvara şi vara devreme, la începutul fiecãrui sezon de creştere. Dacã faceţi aceastã operaţiune mai târziu, riscaţi sã rupeţi eventualii boboci.

Sperăm că aţi tăiat deja tulpinile de varã târzie şi bobocii de toamnã – de obicei nu mai mult de 30 cm. Din aceste plante tãiate vor rãsãri multe alte crenguţe cu muguri care ulterior vor înflori. Rupeţi acum plantele de toamnã, pentru a avea timp sã înfloreascã la sfâršitul verii.

 

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă