26.4 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCum fac românii milioane de euro din traficul de copii

Cum fac românii milioane de euro din traficul de copii

Capii reţelelor, care pot scoate până la 14 milioane de euro pe an exploatând minori în Londra, îi îngrozesc pe micuţii infractori cu poveşti despre torturile poliţiei şi cruzimea asistenţilor sociali. Fiecare copil produce în medie 140.000 de euro pe an.

Copii din Estul Europei şi în special din România sunt vânduţi unor traficanţi din Marea Britanie, ţinuţi în condiţii mizerabile şi trimişi pe străzi să fure din buzunare şi să cerşească, arată o anchetă a Oficiului de Poliţie al Uniunii Europene (Europol).

Daily Express, care publică informaţii despre această anchetă, spune că micuţii sunt exploataţi de „bande de ţigani din România”.

Copiii provin din familii sărace, care fie sunt obligate să-i dea pentru a scăpa de datorii, fie aleg să-i vândă sau să-i închirieze pentru a face bani pe seama lor. Traficanţii din România îi vând mai departe reţelelor din Marea Britanie, pentru 16.000 de lire sterline (19.000 euro), în medie, potrivit Europol.

Profit de 700.000 de euro de la fiecare copil

Copiii sunt trimişi pe străzi de la 5 ani, iar „cariera” de hoţi şi cerşetori durează alţi cinci. Motivul: conform legislaţiei britanice, copiii sub 10 ani nu pot fi aduşi în faţa justiţiei. Fiecare dintre ei poate aduce reţelei până la 142.000 de euro pe an. În cinci ani, profitul bandelor depăşeşte 700.000 de euro. Având în vedere că unii traficanţi exploatează chiar şi 100 de copii, ei pot câştiga 14 milioane de euro pe an.

La aceasta se adaugă şi ajutoarele sociale pe care le cer – şi de obicei le primesc – traficanţii: aproximativ 35.000 de euro pe an de persoană.

Potrivit poliţiei britanice, din 2006 încoace, au fost înregistrate 1.600 infracţiuni comise de 168 de copii români. Numărul real este însă mai mare, pentru că nu toţi cei păgubiţi au făcut plângere.

„Asistenţii sociali te prind şi-ţi scot rinichii”

Copiii trăiesc în zone de la periferia Londrei, în condiţii mizere. Unii dintre ei sunt abuzaţi sexual sau torturaţi pentru a se supune, potrivit Europol. Ei sunt forţaţi să iasă pe străzi, în special în cartierul West End din Londra, şi să se întoarcă seara cu câştigul obţinut din cerşit şi furturi din buzunare sau din magazine. Ei sunt instruiţi să nu dea informaţii poliţiei dacă sunt prinşi. Mai mult, pentru a se asigura că minorii nu-i informează pe poliţişti cu privire la activităţile bandei, copiilor li se spun poveşti false despre cum sunt torturaţi în mâinile poliţiei. Unora li se spune şi că cei de la asistenţa socială le vor scoate rinichii şi alte organe pentru a le vinde, dacă îi prind.

Cazul Ţăndărei

Europol s-a aliat cu poliţia română şi Scotland Yard-ul britanic în lupta împotriva traficanţilor de copii. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri scoase la iveală de anchetele lor este cel al traficanţilor din Ţăndărei. Anul trecut, în aprilie, peste 160 de copii de etnie romă duşi la cer-şit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice. Ei erau exploataţi de o reţea de traficanţi din oraşul ialomiţean Ţăndărei.

27 de persoane au fost acuzate atunci de trafic de minori şi spălare de bani, în urma unei anchete care a durat doi ani.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă