16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCum comentează presa străină blocarea arestării lui Şova

Cum comentează presa străină blocarea arestării lui Şova

Agenția de presă Reuters arată că România, "considerată unul dintre cele mai corupte state europene", şi-a atras noi critici după ce Senatul a blocat miercuri arestarea lui Dan Şova.

"Parlamentarii români au dat aviz cererii procurorilor de arestare a unui fost ministru de Finanţe acuzat de corupţie, dar au blocat arestarea altui fost ministru, atrăgând noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara corupţia la nivel înalt", scrie Reuters.

"Statele Unite, Marea Britanie şi Olanda au emis comunicate după decizia Parlamentului român de a nu anula imunitatea fostului ministru al Transporturilor Dan Şova, o decizie care a generat furie şi apeluri pe reţele de socializare în vederea organizării de proteste", continuă agenţia Reuters.

"România este considerată unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizări speciale (de către UE); cu toate acestea, procurorii şi magistraţii români au fost lăudaţi la Bruxelles", subliniază agenţia de presă, notând că, în schimb, Parlamentul României a dat aviz favorabil arestării fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.

Agenţia Associated Press anunță, de asemenea, că țara noastră şi-a atras noi critici din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei după ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Şova, comentează, notând că fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut.

"Procurorii români l-au reţinut miercuri pe precedentul ministru al Finanţelor, acuzat de luare de mită, inclusiv lingouri de aur şi un tablou al pictorului impresionist francez Auguste Renoir. Procurorii spun că Darius Vâlcov a ascuns tabolul, trei kilograme de aur şi echivalentul în numerar al sumei de 410.000 de dolari în seiful unui prieten, din 2011", scrie Associated Press.

"Într-un alt caz, parlamentarii români au respins anularea imunităţii lui Dan Şova, un senator din cadrul partidului de guvernământ suspectat de corupţie. (…) Votul a fost criticat de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei, care au atras atenţia că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze anchetele în cazuri de corupţie", subliniază Associated Press.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Ulterior, Dan Șova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda "din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD" şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere "aşa cum se cuvine", dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Ambasadele Olandei, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii au transmis mesaje de îngrijorare și surprinde cu privire la acest vot din Parlament.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă