4.4 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialConstanța: Cum cheltuie o asociație sportivă 7,7 milioane lei din bani publici

Constanța: Cum cheltuie o asociație sportivă 7,7 milioane lei din bani publici

Asociația Handbal Club Dobrogea Sud le-a cerut, anul trecut, 6 milioane de lei consilierilor locali pentru sezonul 2016-2017. Suma totală de care asociația estima că are nevoie era de 9,14 milioane lei.

Au primit 4,4 milioane lei. Anul acesta, au revenit și au mai cerut 3 milioane de lei. Suma a fost aprobată de consilierii locali fără niciun vot împotrivă, numai cu câteva abțineri. Din suma inițială, de 6 milioane lei, 5.476.000 lei erau destinați exclusiv salariilor și primelor (inclusiv contribuțiilor obligatorii către buget). Adică, circa 91% din total.

Suplimentare de 3 milioane de la bugetul local

Asociația Handbal Club Dobrogea Sud a primit recent o suplimentare a bugetului de 3 milioane lei, din banii locuitorilor municipiului Constanța, cu acceptul majorității consilierilor locali (anul trecut, a primit 4,4 milioane lei). Știți pe ce se cheltuie cea mai mare parte a sumei? Pe salarii. Mai exact, 93,5% din bani (adică 2,8 milioane lei din ultimele 3 milioane sunt bani destinați exclusiv salariilor). Dacă adăugăm același procent pentru suma primită anul trecut, rezultă un buget pentru salarii de 6.914.000 lei. La un număr total de 30 de salariați, rezultă un salariu brut de 230.466 lei pe sezon, adică 19.205 lei pe lună. Pentru cheltuielile competiționale era nevoie de numai 120.000 de lei. Aici intră banii pentru meciurile tur/retur, inclusiv pentru deplasări, cazare și masă, pentru antrenamente, asistență medicală, masa tehnică, barem arbitraj și observator FRH, organizatori sală, pază și protecție, protocol oficiali etc. Pentru cazarea și masa sportivilor care nu sunt din Constanța este nevoie de 52.000 lei, pentru chiria sălii unde au loc meciurile și antrenamentele – 18.000 lei, pentru utilități și chirie la sediu – 65.000 lei. Din suma suplimentară de 3 milioane de lei aprobată de consilieri, 2,8 milioane, deci circa 93,5%, reprezintă salarii și prime, inclusiv taxele către bugetul de stat. 50.000 de lei reprezintă cazarea și masa sportivilor care nu au domiciliul în Constanța (ceea ce înseamnă că din primele 4,4 milioane lei nu s-au cheltuit decât 2.000 de lei la acest capitol), 30.000 de lei chiria sălii unde au loc meciurile, 20.000 de lei chiria și utilitățile sediului clubului.

„Solicitarea structurii noastre sportive de suplimentare a bugetului inițial a intervenit din cauza faptului că, din totalul solicitat de echipa HC Dobrogea Sud Constanța, respectiv 6 milioane lei, a fost aprobată doar suma de 4.400.000 lei, fapt ce a diminuat bugetul necesar derulării sezonului competițional 2016-2017. De asemenea, un alt factor care a determinat solicitarea este că începând cu 1 februarie 2017 s-a eliminat plafonul de impozitare a veniturilor, fapt ce a determinat o creștere semnificativă a impozitelor virate către bugetul de stat. Astfel, a fost abrogată plafonarea bazei de calcul a contribuției la pensii la cinci salarii medii brute“, spune Ionuț Rudi Stănescu în expunerea de motive. Sportivii câștigă, prin urmare, „substanțial“ mai mult decât cele cinci salarii medii brute. Salariile nu au fost făcute publice nici la insistența unora dintre consilierii locali. Asociația a cerut bani și de la Consiliul Județean Constanța, fără succes însă.

Investitori ciudați

Rudi Stănescu spune că asociația a atras și investitori privați, unul dintre aceștia fiind o casă de pariuri care aparține lui Rudi Stănescu și soției sale, firmă cu sediul în Năvodari ce a avut o cifră de afaceri de 5.999.678 de lei în 2015 și un profit de 1.404.856 lei. Stănescu este, din 2000, cetățean de onoare al municipiului Constanța. S-a retras din activitate pe 4 iunie 2017, dar rămâne președinte al asociației. De fapt, asociația și firma sa au același număr de mobil. Stănescu este asociat în mai multe firme. Responsabil financiar al asociației este firma SC Atractiv Plus SRL, la care asociat și administrator unic este senatorul PSD Ștefan Mihu. Handbal Club Dobrogea Sud joacă în aceste zile finala mică a Ligii Naționale de Handbal.

ACȚIUNE. Hotărâre atacată

Hotărârea CL din 31 mai, de alocare a 3 milioane lei, a fost atacată de Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța, în contencios administrativ, la Prefectura Constanța, dar și la Consiliul Concurenței și la Curtea de Conturi. „În primul rând, hotărârea a fost adoptată în baza unui temei greșit: art. 18 indice 1 alin. (1) lit. b) care se referă la finanțarea cluburilor sportive de drept public. În al doilea rând, nu au fost respectate operațiunile administrative anterioare emiterii actului administrativ, adică respectarea legislației naționale și a Uniunii Europene din domeniul ajutorului de stat (OUG nr. 77/2014). În concret, art. 7 alin. (2) din OUG nr. 77/2014 stabilește o procedură de urmat: Art. 7 (2). În cazul proiectelor de măsuri susceptibile a reprezenta ajutor de stat sau ajutor de minimis inițiate de autoritățile publice locale, pentru asigurarea coerenței cu politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, acestea trebuie să fie însoțite și de dovada informării Instituției Prefectului și a consiliului județean, precum și a autorității publice centrale responsabile de autoritățile locale, cu privire la intenția de a institui respectiva măsură de sprijin“, spune Bajdechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă