23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCum au stricat păsările afacerile lui Becali şi Prigoană

Cum au stricat păsările afacerile lui Becali şi Prigoană

Procesul declanşat de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie împotriva României pentru afectarea păsărilor sălbatice din siturile Natura 2000 din cauza construirii de parcuri eoliene nu împiedică semnificativ derularea acestor investiţii în nordul Dobrogei.

Cu toate acestea, Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcin, spune că unele proiecte de parcuri eoline din zona Munţilor Măcin au fost stopate.

„După declanşarea procedurii de infringement împotriva ţării nostre de Comisia Europeană, autorităţile de mediu au dispus reevaluarea impactului asupra păsărilor al respectivelor investiţii. Evaluările specialiştilor, aflate în curs de realizare, vor arăta cu precizie zonele unde va putea fi continuată amplasarea turbinelor eoliene”, a declarat acesta.

Decizia a blocat investiţiile preconizate de Silviu Prigoană şi de Gigi Becali, care deţin sute de hectare de teren în preajma Munţilor Măcin, în interiorul ariei protejate, dar nu mai pot amplasa turbinele eoliene pentru că autorităţile de mediu au înăsprit condiţiile de autorizare a investiţiilor. Autorităţile din judeţul Tulcea susţin că, după declanşarea conflictului ţării noastre cu UE, care a culminat cu un proces la Curtea Europeană de Justiţie, investitorii şi-au redirecţionat proiectele de parcuri eoliene spre zonele situate în afara siturilor Natura 2000.

Astfel, cele mai multe parcuri eoliene se construiesc pe raza comunelor Baia, Casimcea, Stejaru, Topolog şi Dorobanţu, care au cele mai mari suprafeţe cu potenţial eolian neincluse în siturile Natura 2000.

Mai multe turbine în Dobrogea

Totuşi, Agenţia Naţională de Reglementare în Energie a anunţat că, de la începutul anului, a autorizat încă cinci proiecte pentru investiţii în parcuri eoliene, în valoare de peste 350 milioane de euro, care urmează să producă 240 MW. Trei investiţii de acest gen au început în ultimele zile în judeţul Tulcea şi câte una în judeţele Constanţa şi Buzău.

Aceste proiecte sunt iniţiate de firme internaţionale şi se adaugă altor astfel de investiţii aflate în derulare, în ultimii ani, în Dobrogea. În localitatea Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, firma Iberdrola din Spania, prin subsidiarul acesteia din România, Eulica, investeşte 116 milioane de euro pentru producerea a 80 MW utilizând energia vântului. Canadienii, prin firma Blue Energy, construiesc în satul Corugea, din judeţul Tulcea, un parc eolian cu o putere instalată de 70 MW, pentru care  investesc 106 milioane de euro.

Israelienii construiesc, de asemenea, în satul tulcean Caugagia, prin intermediul firmei Holrom Energy, un parc eolian cu o putere instalată de 10 MW, care va costa 15,3 milioane euro, în timp ce italienii de la Enel realizează încă un parc eolian în satul Agighiol, de 70 MW, care costă 111 milioane de euro. Respectiva firmă mai construieşte parcuri similare şi în satul vecin, Valea Nucarilor, unde a pus recent în funcţiune primele turbine care furnizează deja energie electrică în sistemul naţional de distribuţie. Cel mai mare parc eolian din România este cel realizat de firma CEZ în judeţul Constanţa. Acesta se întinde pe 600 hectare, are 239 de turbine şi o capacitate energetică de aproximativ 600 MW.

Ministerul Economiei a anunţat că proiectele de parcuri eoliene care se realizează vor asigura României o producţie de energie electrică de 1.000 MW. Efortul financiar al investitorilor pentru utilizarea energiei vântului este estimat la peste un miliard de euro. Potenţialul României este de peste 4.000 MW, 80% din acesta fiind în Dobrogea şi în sudul Moldovei. 

Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă