21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCum au ajuns bucatele ardeleneşti pe masa britanicilor

Cum au ajuns bucatele ardeleneşti pe masa britanicilor

Brandul Transilvania este mai puternic decât efectele scandalului inter­na­ţio­nal al cărnii de cal vândută drept carne de vită. Astfel, în ciuda tuturor discuţiilor legate de carnea de cal, de aflatoxina din lapte, de carnea de curcan cu antibiotice sau de peştii cu paraziţi, vânzările de alimente produse în Transilvania pe piaţa britanică sunt în continuă creştere. Această evoluţie poate fi explicată prin două motive. Primul este reprezentat de faptul că gastronomia ardelenească şi-a găsit nişte ambasadori redutabili. Iar cel de-al doilea este legat de raportul preţ/calitate oferit de producătorii ardeleni.

Ambasadori cu prestigiu

Specialiştii în marketing spun că brandul Transilvania este foarte puternic în prezent în Marea Britanie datorită, în primul rând, moştenitorului coroanei Regatului Unit, Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles al Ţării Galilor. El a devenit un promotor asiduu al acestei regiuni, dar şi al gastronomiei locale. Pilda sa a fost urmată şi de alţi membri ai aristocraţiei, britanice sau româneşti. Familia Regală a României a garantat, practic, pentru produsele furnizorilor oficiali ai Casei Regale, iar pentru publicul britanic această garanţie a valorat mai mult decât un teanc de certificate de calitate. De mare efect au fost şi pledoariile marchizei Tracy de Worchester în favoarea alimentelor tradiţionale din Transilvania, dar şi lobby-ul intens făcut de una dintre cele mai respectate familii din aristocraţia europeană, cu rădăcini deopotrivă româneşti şi britanice. Este vorba de familia Raţiu de la Turda, care a reuşit să organizeze pe de o parte evenimente cu ecou mondial, precum Transilvania Fest, care a ajuns în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă funie împletită din ceapă din lume sau cu cel mai mare coş de nuiele de pe planetă, iar pe de altă parte să îi convingă pe oameni precum renumitul chef, Paul Bloomfield, profesor la Universitatea Oxford Brookes, să promoveze gastronomia ardelenească.

„Paul Bloomfield vine în fiecare an în Transilvania, pentru a descoperi gastronomia locală. El lucrează la o carte de bucate ardeleneşti, care va fi publicată în Regatul Unit. Tot Paul Bloomfield a reuşit să introducă reţetele din Transilvania în meniurile unor mari restaurante londoneze“, au declarat repre­zen­tanţii Transilvania Fest, festivalul tradiţiilor şi gastronomiei iniţiat de soţii Pamela Roussos-Raţiu şi Indrei Raţiu.

Acest festival se bucură de patronajul Casei Regale a României şi de Prinţul Charles al Ţării Galilor. La rândul său, Paul Bloom­field spune că Transilvania are toate şansele ca, în 20 de ani, să devină un concurent serios pentru regiuni precum Toscana ori Antalya, dacă va şti să mizeze pe turismul gastronomic.

„Absolut totul are o aromă deosebită aici, în Transilvania. Eu privesc Transilvania ca pe o imensă grădină de legume, un loc în care se îmbină tradiţiile românilor, maghiarilor şi germanilor”, a spus Paul Bloomfield. În acest an, în weekend-ul 7-9 iunie, Bloomfield va găti la Turda, pentru invitaţii la cel mai exclusivist eveniment din România, Dinner in the Forest, organizat de Pamela Roussos-Raţiu, pentru a promova Transilvania.

Ce fel de produse alimentare ajung în Marea Britanie

Tradiţionala socată românească este tot mai apreciată de britanici. Există deja mici făbricuţe care s-au specializat pe prelucrarea florilor de soc, în special în judeţele Mureş şi Sibiu, iar sticlele îmbuteliate sunt vândute în lanţuri de magazine din Regatul Unit. Una dintre cele mai apreciate băuturi tradiţio­nale este socata, băutura preparată din flori de soc, lămâie, zahăr sau miere şi apă. În mai multe zone din Transilvania, britanicii au creat mici făbricuţe specializate pe prelucrarea acestor flori, precum şi a fructelor care sunt produse de tufele de soc.

Florile sunt vândute de localnicii care le culeg din tufele de soc care cresc în flora spontană pe lângă malurile râurilor. Alături de socată şi sucuri, aceste făbricuţe mai prepară şi jeleuri ori gemuri, după reţete care au fost aduse în Transilvania, în Evul Mediu, de către coloniştii saşi. Aceste reţete se bucură de succes, iar cantitatea exportată în Marea Britanie a crescut încet, dar constant, de-a lungul ultimilor ani.

Uleiurile presate la rece

Un alt produs ardelenesc apreciat în Marea Britanie este uleiul presat la rece, produs de familia Tulai din comuna Luna, sub brandul local Luna Solai. Aceste uleiuri au ajuns prima dată peste Canalul Mânecii cu prilejul unui târg organizat în luna martie, la care au participat 50 de firme din România.

„Ne-am propus să facem cunoscut la Londra gustul autentic al uleiurilor presate la rece de floarea soarelui, de dovleac, de in şi, ca o noutate, uleiul de nucă, din inima Transilvaniei, şi spunem noi că am reuşit. Cele mai apreciate gusturi au fost cele de dovleac şi de nucă, dar şi de floarea soarelui cu diverse arome. Uleiul de in este cunoscut mai puţin, dar cei care îl cunosc, îl apreciază“, a spus managerul Luna Solai, Felicia Tulai. La rândul său, directorul Asociaţiei Produs de Cluj, organizaţie neguvernamentală care îi sprijină pe producătorii locali, Ramona Moldovan, a declarat că „publicul britanic a reacţionat excelent la produsele din standul românesc”.

Mezeluri pentru englezi

De mare trecere se bucură şi mezelurile produse de compania CosmFan din Sânicoară şi de Mariflor Gherla. Managerul Cosm­Fam, Cosmin Moldovan, a dezvăluit că firma pe care o conduce va lansa un lanţ de magazine în Londra.

„Am găsit un partener, cu care suntem pe cale să finalizăm negocierile. Este vorba de un om de afaceri român, stabilit în Marea Britanie, care are mai multe investiţii de succes. Partenerul nostru are 700 de angajaţi. Practic, noi ne gândim să dezvoltăm împreună un lanţ care să cuprindă un depozit de alimente în zona Londrei. Vom avea apoi, pentru început, două magazine la Londra. Va exista, în plus, şi un magazin online. Clienţii vor putea comanda produsele pe care le doresc. Livrarea va fi făcută prin intermediul unei firme de taximetrie, care este deţinută de partenerul nostru de afaceri”, spune Cosmin Moldovan. Partenerul său este românul George Peţianu.

Însă producătorul de mezeluri din Sânicoară a primit oferte de colaborare şi din partea altor companii britanice. Una dintre ele a comandat burgeri din carne de struţ şi de vită.

De mare succes s-au bucurat şi mezelurile din Gherla, unde reţetele tradiţionale au suferit influenţa puternicei comunităţi armeneşti, care a refondat acest oraş în secolul al XVII-lea. „La Londra, reacţia a fost una foarte bună. Poate că este o consecinţă a unei culturi deschise, formată în perioada în care Marea Britanie avea un imens imperiu colonial şi stăpânea jumătate din globul pământesc.

Am observat faptul că britanicii sunt extrem de deschişi în acest domeniu, spre deosebire de alte naţiuni, mult mai conservatoare, cum ar fi francezii, italienii sau spaniolii”, spune Gabriel Mureşan, directorul de export al companiei producătoare de mezeluri.

„Noi am mers pe lucruri concrete. Calitate şi tradiţie din Transilvania! Acesta este şi sloganul nostru. Iar partenerii din Marea Britanie s-au convins că produsele noastre tradiţionale au o calitate deosebită. Tocmai de aceea, de la livrări spontane, ocazionale, pe piaţa britanică am ajuns la livrări constante”, a spus Gabriel Mureşan.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

“Festival cu droguri”. Un traficant a fost prins după ce a încercat să introducă ciuperici, amfetamină la un festival

Într-o acțiune desfășurată în data de 06.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au efectuat...

VIDEO. A câștigat primul titlu de campion mondial la snooker. Englezul Kyren Wilson l-a învins pe Jak Jones

Kyren Wilson a obținut primul său titlu de campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finală, cu scorul de 18-14, pe galezul...
Ultima oră
Pe aceeași temă