23 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCum arată Al Doilea Război Mondial prin lentila aparatului de fotografiat

Cum arată Al Doilea Război Mondial prin lentila aparatului de fotografiat

Uneori imaginile spun mai mult decât cele mai alese cuvinte. Oricât de dramatică ar fi perspectiva vizualizării unor poze din timpul războiului, necenzurarea obţinută în spatele obiectivului ne poate oferi acele informaţii din interior care sunt şi acum tabuuri istorice.

Dorinţa de a ilustra momentele decisive ale celui de-Al Doilea Război Mondial, momente care au modelat în mod decisiv lumea în care trăim astăzi a condus acţiunea jurnaliştilor de la The Atlantic de a alcătui un amplu eseu-fotografic pe această temă.

Astfel, se încearcă prezentarea evenimentelor din cadrul războiului, a vieţii celor de pe front, cât şi a celor care îi aşteptau acasă şi a efectelor provocate de conflict în rutina zilnică a oamenilor.

Fără îndoială că povestea celui de-Al Doilea Război Mondial ilustrază întocmai decursul secolului 20. Deşi oficial războiul a durat începând cu 1939 şi până în 1945, cauzele conflictului şi urmările dezastruoase s-au făcut simţite timp de mai multe decenii. Chiar dacă reuşitele tehnologice de excepţie ne mai inspiră şi astăzi, războiul a fost în mare parte izvor al distrugerii şi al unei nenorociri inimaginabile.

La sfârşitul anilor ’30 populaţia globală se ridica la aproximativ 2 miliarde. În mai puţin de un deceniu, războiul a cauzat peste 80 de milioane de morţi, decimând în mod dramatic 4% din populaţia lumii.

Etapele premergătoare războiului

Anii care au precedat declararea războiului între Axă şi Forţele Aliate în 1939 au reprezentat o perioadă tumultoasă pentru populaţia întregului Glob: Marea Depresie începuse deja în urmă cu o decadă, lăsând cea mai mare parte a oamenilor fără loc de muncă şi disperaţi.

Totodată, Naţionalismul făcea furori în Germania, instigând lumea împotriva măsurilor restrictive impuse de către Tratatul de la Versailles, care marcase încheierea Primului Război Mondial. După formarea Ligii Naţiunilor, ţările membre Germania, Italia şi Japonia ocupau ţările învecinate, încurajaţi de lipsa rezistenţei şi a consecinţelor.

În alt colţ al lumii, între China şi Imperiul Japoniei războiul era în toi, în urma invaziei trupelor japoneze în Manciuria în 1931.

În Spania Războiul Civil izbucnise în 1936 şi a transformat ţara în teren de exerciţiu pentru viitoarele conflictele. Germania şi Italia au susţinut luptele sângeroase prin sprijinirea insurgenţilor fascişti conduşi de Generalul Franco; aproximativ 40,000 de naţionalişti europeni au plecat la luptă în Spania, hotărâţi să opună rezistenţă fascismului.

În ultimii ani de dinaintea războiului, Germania nazistă a pavat calea conflictelor prin reînarmare, semnarea unui tratat non-agresiune cu URSS, anexarea Austriei şi invadarea Cehoslovaciei.

Între timp, Statele Unite ale Americii şi-au susţinut în repetate rânduri neutralitatea, în încercarea de a evita implicarea în conflictele străine; americanii se concentrau pe revenirea după Marea Depresie şi după anii de secetă, perioadă cunoscută sub denumirea de Dust Bowl.

 

Cele mai citite

Locuitorii unui cartier din sectorul 1, sinistrați, după căderea unui copac

Un copac a căzut pe drumul de acces către cartierul Greenfield din sectorul 1 al Capitalei, locuitorii fiind sinistrați. Arborele căzut a blocat complet drumul...

Florian Coldea, de la apartamentul de la etajul 7 din Sectorul 3, la vila din Pipera

Punerea sub control judiciar a fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a scos în evidența și faptul că acesta locuiește într-o vilă...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă