33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCum alegeţi maşina de tuns iarba

Cum alegeţi maşina de tuns iarba

Odată cu venirea verii, preocupările pentru amenajarea spaţiului verde în jurul casei devin prioritare pentru iubitorii de grădinărit. Orice grădină începe cu gazonul, aşa că specialiştii în peisagistică de la STIHL vă oferă câteva sfaturi despre cum să vă alegeţi cele mai potrivite utilaje cu care să începeţi să lucraţi spaţiul verde, pentru a obţine un gazon de invidiat în timpul verii. Astfel, la lucrarea gazonului, indiferent de tipul acestuia, se folosesc două categorii de utilaje: motocoasele şi maşinile de tuns iarba. Mai există o a treia categorie, dar pentru suprafeţe foarte mari, şi anume tractoraşele de tuns iarba.

Suprafeţele de gazon din jurul casei se pot îngriji cu ajutorul motocoaselor. Principalele criterii de alegere a utilajului potrivit sunt suprafaţa şi tipul de iarbă care trebuie cosit. Astfel, cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât motorul utilajului trebuie să fie mai puternic şi mai autonom. De pildă, STIHL a conceput în categoria motocoaselor pentru peisagistică motocoasa
F 56, cu un motor de 1,1 CP.

Dacă gradul ridicat de autonomie nu reprezintă o constrângere, se poate folosi o motocoasă electrică din gama FSE, care poate fi alimentată de la priză. În această categorie, producătorul german STIHL a dezvoltat cinci modele. FSE 31 şi FSE 41 sunt recomandate pentru cosirea marginilor de gazon şi pentru mici lucrări de întreţinere în jurul pomilor, de-a lungul drumurilor şi treptelor. Modelele mai puternice STIHL FSE 60 şi FSE 71 pot fi folosite şi la cosirea suprafeţelor mici. Pentru grădinarii care vor să fie 100% eco, există modelul FSA cu acumulator, fără fir şi cu zero emisii. Datorită silenţiozităţii, toate motocoasele electrice sunt ideale dacă doriţi să nu vă deranjaţi vecinii.

Pentru terenurile mai mari şi cu vegetaţie mai dură (tufe, plante cu tulpini robuste etc.), cele mai potrivite sunt cele şase modele STIHL din categoria motocoaselor de putere medie – FS 70C-E, FS 87, FS 90, FS 100, FS 130, FS 260C-E şi o motocoasă portabilă în spate, FR 130T. Aceste modele nu se folosesc doar pentru gazon, ele fiind pregătite să cosească inclusiv arbuşti sau iarbă foarte rezistentă. Pentru fiecare dintre aceste categorii de motocoase există o gamă extinsă de capete tăietoare, potrivite diferitelor tipuri de vegetaţie.

Maşinile de tuns iarba sunt cele mai bune ajutoare pentru grădinile care au suprafeţe cultivate cu gazon. VIKING, de pildă, pune la dispoziţia utilizatorilor mai multe tipuri de utilaje, în funcţie de suprafaţa de lucru şi de tipul de iarbă din care e alcătuit gazonul. Astfel, pentru suprafeţele mici şi uniforme din jurul casei, maşina de tuns iarba cu motor electric pe acumulator este cea mai bună alegere. MA 443 este un utilaj pe bază de acumulator, dotat cu cea mai nouă tehnologie din domeniu. Tăiatul ierbii devine un hobby de care nu te mai saturi pentru că acest model este extrem de silenţios, iar nivelul de vibraţii este redus de sistemele de absorbţie.

Cu ajutorul unui accesoriu, maşina de tuns iarba MA 443 poate fi transformată într-un utilaj multifuncţional. Asta înseamnă că maşina este capabilă să colecteze resturile de iarbă mărunţită în coş sau să toace iarba în canalul de tundere. Astfel, resturile mici de iarbă sunt împrăştiate uniform pe sol şi dispar în gazon, furnizând îngrăşământ pentru sol, consumându-se deci mai puţin fertilizant. Pentru MA 443 se recomandă folosirea a două tipuri de acumulatori AP 160, care face faţă la o suprafaţă de până la 330 mp şi AP 180, recomandat pentru o suprafaţă de 370 mp.

Pentru suprafeţele medii şi mari există o gamă largă de utilaje. Astfel, suprafeţele de până la 1.200 mp pot fi îngrijite cu maşini de tuns iarba cu motor pe benzină cu lăţimi de tăiere de până la 46 cm. Acestea sunt echipate cu tot ceea ce face întreţinerea gazonului mai uşoară: reglarea pentru diverse înălţimi de tăiere, coş de colectare a ierbii uşor de golit şi indicator integrat pentru coş plin. Sunt disponibile cu două lăţimi de tăiere şi opţional cu sistem de tracţiune a roţilor pentru terenuri dificile. Viking a pregătit pentru această categorie nu mai puţin de nouă utilaje sub numele de cod “MB”. Gama este deschisă de modelul basic MB 248 şi se termină cu MB 545 VE, o maşină complexă dotată chiar cu un sistem de pornire electronică la cheie.

Pentru suprafeţe de peste 1200 mp este nevoie de maşini cu motoare pe benzină mai puternice, cu lăţimi de tăiere de până la 53 cm. În această categorie intră trei modele: MB 650VE, MB 650VS şi MB 655G. Primele două sunt pentru suprafeţe de până la 2.000 mp, iar a treia pentru 2.500 mp.

Toate maşinile de tuns iarba au în dotarea standard coşuri de colectare a materialului vegetal. Dar dacă iarba nu trebuie colectată, ci tocată fin şi răspândită înapoi pe gazon, există două alternative: una este dispozitivul special de răspândire, care poate fi montat anumitor modele din gama VIKING, iar cealaltă presupune folosirea unei maşini de tuns iarba speciale, anume concepute pentru a răspândi iarba tăiată, cum este modelul MB 6.2RH.

Este absolut necesar ca oricine are nevoie de un utilaj de tuns iarba sau de cosit să-l solicite numai de la distribuitorii autorizaţi STIHL/VIKING. Nu cumpăraţi utilaje de pe stradă, din piaţă sau din oricare alt loc neamenajat, pentru că riscaţi să vă alegeţi cu falsuri. Acestea sunt foarte periculoase şi de foarte proastă calitate, astfel încât sănătatea şi securitatea vă pot fi puse în pericol. Chiar şi în cazul unor disfuncţionalităţi în utilizarea maşinilor de tuns iarba sau motocoaselor, cereţi sfatul specialiştilor de service ai distribuitorilor autorizaţi. Aceştia sunt foarte bine pregătiţi şi autorizaţi să efectueze reparaţii în perioada de garanţie şi post-garanţie, cu piese de schimb originale şi consumabile direct de la producător.

 

 

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Se împart funcțiile de vârf la NATO și la UE. Nu apare vreo poziție disponibilă pentru Klaus Iohannis

Imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 se negociază funcțiile de vârf la nivelul Uniunii Europene, în paralel cu negocierile pentru postul de...

România a deschis scorul împotriva Ucrainei. 1-0, gol marcat de Stanciu

România a deschis scorul în meciul cu Ucraina, la turneul final al Campionatului European din Germania, Euro 2024. În minutul 29 al primei reprize, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă