16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCum ajută o dronă militară americană în dezastrul de la Fukushima

Cum ajută o dronă militară americană în dezastrul de la Fukushima

Complet robotizată şi dotată cu tehnologie de ultimă oră, drona Global Hawk poate oferi imagini cu o rezoluţie de 30 centimetri din interiorul reactoarelor nucleare de la Fukushima.

Există rapoarte care arată că armata americană ar fi folosit o dronă de spionaj Global Hawk ca să tragă cu ochiul în interiorul reactoarelor nucleare de la Fukushima Daiichi din Japonia, potrivit Fastcompany.com. Este o tehonologie care ar putea ajuta niponii să-şi rezolve problema nucleară.

Reactoarele cu apă fierbinte de la centrala nucleară din Fukushima sunt subiectul controlului sporit, atât în Japonia, cât şi în restul lumii: centrala a fost grav afectată în timpul cutremurului şi tsunami-ului care i-a urmat, şi, de atunci, numeroasele sisteme de siguranţă proiectate să închidă reactoarele nucleare au eşuat, determinând explozii de hidrogen care au distrus o parte a reactoarelor şi clădirile dimprejur. Este greu de spus ce se petrece în interiorul structurilor prăbuşite, iar eforturile oamenilor sunt încurcate de scurgerile radioactive. De aici, Statele Unite s-au hotărât să ajute Japonia cu o dronă militară din seria Global Hawk, utilizată la supraveghere. Dar cum poate fi de folos?

Drona este echipată cu un sistem radar foarte avansat, care îi permite să aterizeze la o distanţă mare faţă de locul în care trebuie să acţioneze. Scanând fâşii din “locul bătăliei” în timp ce zboară, drona poate să analizeze locaţii inaccesibile, datorită computerului sofisticat care generează imagini pe radar, care arată zonele analizate ca şi cum ar fi fotografiate din spaţiu.

Drona îşi poate controla radarul, astfel încât să preia imagini dintr-un singur loc, în timp ce ea încă se află în mişcare, iar fotografiile obţinute au o rezoluţie foarte bună. Rezoluţia standard a imaginilor captate de radarul dronei Hawk este de 6 picioare, aproximativ 183 centimetri, însă este rezonabil să presupunem că puterea radarului este mult mai mare, adică o singură imagine poate avea o rezoluţie de 30 centimetri.

Pentru că Global Hawk nu trebuie să zboare direct deasupra reactoarelor distruse ca să ofere imagini, drona poate fi folosită ca să obţină imagini cu o rezoluţie foarte mare cu ceea ce se întâmplă în interiorul reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, într-un mod în care oamenii nu ar putea, din cauza radiaţiilor.

Sistemul de senzori cu care este dotată drona include raze infraroşu, ceea ce-i permite, în cazul în care este folosită într-un conflict, să ofere indici de temperatură, care ajută la depistarea vehiculelor şi clădirilor unde au fost oameni recent şi identifică chiar şi fiinţe umane, pe baza căldurii emanate de corp.

În cazul reactoarelor de la Fukushima, senzorii cu infraroşu ai dronei pot fi folosiţi ca să genereze imagini de înaltă rezoluţie cu reactoarele: în ce stare este învelişul care acoperă miezul nuclear. Experţii se tem cel mai mult că exploziile cauzate de scurgerile de hidrogen au afectat învelişul reactoarelor, care s-a topit parţial şi a determinat scurgeri de radiaţii. Imaginile în infraroşu captate de dronă ar putea clarifica situaţia, mai scrie Fastcompany.com.

Drona Global Hawk a fost lansată în 2010, funcţionează fără echipaj uman şi zboară la altitudini de două ori mai mari decât avioanele comerciale. Americanii de la NASA îl folosesc în misiuni de cercetare, cum ar fi studierea furtunilor tropicale (uraganul Earl, în 2010).

Cele mai citite

În New Delhi s-a înregistrat o temperatură record

Miercuri, autoritățile indiene au anunțat că New Delhi a atins un nou record național de temperatură, cu 52,3°C. Acest record a fost înregistrat la...

Florian Coldea, de la apartamentul de la etajul 7 din Sectorul 3, la vila din Pipera

Punerea sub control judiciar a fostului prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a scos în evidența și faptul că acesta locuiește într-o vilă...

Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care gravidele şi părintele singur nu pot fi obligaţi să presteze muncă de noapte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Actul normativ prevede că...
Ultima oră
Pe aceeași temă