17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCum a păcălit un tânăr gărzile Zidului Berlinului ca să-şi salveze iubita

Cum a păcălit un tânăr gărzile Zidului Berlinului ca să-şi salveze iubita

Un student german a păcălit soldaţii de la punctele de control ale Zidului Berlinului pentru a-şi salva iubita de sub regimul comunist, povesteşte astăzi The Guardian.

Era în dimineaţa zilei de 13 august când Leslie Collit, student în Berlinul de Vest, s-a întors din concediul cu familia din Franţa. Logodnica sa, Ingrid, rămasă în Berlinul de Est după înălţarea zidului, avea nevoie de o soluţie de evadare.

Leslie a folosit paşaportul surorii sale, trimis prin poştă din Franţa, fără viză de intrare în Germania de Vest, obligat fiind să-i ducă personal actul logodnicei sale. În seara zilei de septembrie pe care au ales-o pentru evadare, Ingrid şi-a decolorat părul şi s-a aşezat într-o cafenea lăturalnică, purtând doar haine de provenienţă vestică.

Studentul şi-a însoţit o rudă până la o staţie de tramvai estică purtând bagajul lui Ingrid ca fiind al cunoştinţei şi a mers să-şi întâlnească prietena. În timp ce se întorceau spre punctul de control al zidului, tânăra a strivit câteva bancnote de mărci estice care ar fi putut să-i dea de gol. Agentul de securitate s-a uitat foarte atent la ambii parteneri, iar apoi a strigat mult-aşteptata sintagmă care le asigura libertatea: “La revedere!”

A doua zi Ingrid a trimis o telegramă părinţilor săi pentru a-i anunţa că s-a stabilit în Vest. Abia în 1994, după moartea tatălui său, tânăra a aflat că acesta fusese concediat de la compania de stat la care lucra din cauza emigrării fiicei sale. Bătrânul nu le spusese niciodată nimic.

Leslie Collit a fost corespondent al publicaţiilor americane “Observer” şi “Financial Times” între 1972 şi 1993 şi a publicat întreaga poveste în cartea “Berlin and Beyond”(Berlin şi dincolo de el).

Cele mai citite

PNL, mai jos de genunchiul broaștei, la cel al lui Vâlceanu

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat din nou – chiar mai puternic decât au dovedit acțiunile președintelui Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu –...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea lui Sebastian Mitrache ca ambasador al României în Arabia Saudită

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Sebastian Mitrache în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Arabiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă