12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum a fost prins hoţul artefactelor din situl arheologic Sarmisegetuza Regia

Cum a fost prins hoţul artefactelor din situl arheologic Sarmisegetuza Regia

Un bărbat suspectat că a încercat să vândă un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, a fost arestat, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Este vorba despre un bărbat din Cluj-Napoca, Radu Horia-Camil, rezident în marea Britanie, pe numele căruia exista un mandat de arestare pentru spălare de bani, nerespectarea regimului de protecţie al unor bunuri şi export de obiecte de patrimoniu. 

A fost prins în municipiul Cluj-Nappoca, iar acum se află în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.

Bărbatul este un traficant cu ştate vechi. Potrivit poliţiei, în anul 2008 a fost trimis în judecată, la Judecătoria Deva, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale, acesta părăsind România şi stabilindu-se la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.

La data de 5 septembrie 2010, bărbatul a fost depistat de autorităţile britanice având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. Acesta se deplasa spre o casă de licitaţii din Germania pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar.

Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

La data de 16 aprilie 2013, autorităţile britanice au transmis actele de cercetare privindu-l pe cel în cauză, iar monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.

Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.

Pe parcursul anchetelor în cauzele ce au ca obiect sustragerea tezaurelor dacice, până în acest moment, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Alte obiecte de patrimoniu dispărute din ţară

Alte cinci monede dacice din aur şi 14 piese de podoabă dacice, din argint, au fost recuperate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia de la o casă de licitaţie din Germania.  Bunurile de patrimoniu vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

La 24 iulie a fost recuperat, din Munchen, Republica Federală Germania, un lot de cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum şi 14 piese de podoabă dacice, din argint.

Bunurile recuperate reprezintă părţi din tezaurele sustrase de o grupare infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi date în urmărire prin Interpol.

Tezaurele au format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificate şi indisponibilizate la o casă de licitaţii din Germania.

La 24 iulie a.c., lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând a fi depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Aceasta reprezintă prima operaţiune de repatriere de la o importantă casă de licitaţii din Germania, a unor piese aparţinând Patrimoniului Cultural al României.

Conform experţilor: „cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a. C.). Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I a.C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite”.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitaţii dacice).

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă