31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCum a fost mutilată Piaţa Universităţii. Arhitecţii îl acuză pe primarul Oprescu

Cum a fost mutilată Piaţa Universităţii. Arhitecţii îl acuză pe primarul Oprescu

Arhitectele care au câştigat concursul pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii i-au transmis o scrisoare deschisă primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în care reclamă faptul că proiectul lor nu a fost respectat. Mai mult cele trei arhitecte reclamă printre altele şi calitatea proastă a lucrărilor realizate, potrivit NewsIn, citat de Realitatea.net.

 

“În situaţia în care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pieţii de către firmele implicate, direct sau indirect, în realizarea parcării subterane, dumneavoastră aţi preferat să cereţi promotorului parcării să execute fazele următoare ale contractului nostru, inclusiv urmărirea lucrărilor în şantier. Este mai mult decât evident că promotorul parcării subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public şi s-a grăbit să realizeze de mântuială şi de proastă calitate amenajarea urbanistică a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucureşti şi din România. Singurul scop al firmei respective a fost darea în folosinţă a parcării, cât mai curând posibil şi prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul câştigător al concursului a fost complet distrus şi executat într-o manieră mai mult decât mediocră!”, se spune în scrisoare.

Arhitectele arată că după predarea şi validarea studiului de fezabilitate, prima fază a contractului lor, şi emiterea avizelor şi autorizaţiei de construire, au fost împiedicate, în mod sistematic, să se achite de obligaţiile care le reveneau, conform obligaţiilor asumate.

De asemenea, cele trei membre ale echipei care a câştigat concursul pentru reamenajarea pieţei mai afirmă că nu au fost informate de începerea lucrărilor. Totodată, ele arată că s-au deplasat pe şantier din proprie iniţiativă, pentru a încerca să “salveze” unele aspecte ale proiectului.

“Cu regret am constatat că firma constructoare nu realizează proiectul în forma în care a fost declarat câştigător al concursului şi a fost validat de comisiile de la primărie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevăzute în proiect şi înlocuirea lor cu câţiva stâlpi de iluminat de mari dimensiuni, implantaţi în poziţii necorespunzătoare. În afara faptului că proiectul nostru este complet desfigurat de această schimbare, suntem şocate de modul incorect în care aţi procedat, fară să ne informaţi şi tratând direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. În mod total incorect, acest subcontractant pe care ni l-aţi impus chiar dv., deşi a predat la faza studiului de fezabilitate un proiect conform celui de la concurs, a acceptat, în urma tratativelor cu dvs. să calce în picioare contractul semnat cu noi şi să realizeze pe data de 14/08/2012 un proiect total diferit de cel prevăzut iniţial”, mai spun sursele citate.

Acestea remarcă şi faptul că Luxten SA nu a luat în considerare proiectul lor de amenajare, dar a avut grijă ca “noul proiect de iluminare” să fie realizat pe baza planului anterior al pieţii, cel de dinainte de începerea parcării subterane.

“Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai şocantă şi mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lungă. De exemplu, ne întrebăm şi vă întrebăm : arborii şi vegetaţia vor fi oare plantaţi aşa cum prevedea proiectul nostru? Materialele folosite şi detaliile de execuţie corespund celor proiectate de noi? Dimensiunea ventilaţiilor parcării subterane (ventilaţii care deja la momentul concursului erau impuse de promotorul parcării în centrul Pieţii) mai poate fi redusă acum, când încă de la semnarea contractului v-am atras atenţia asupra lipsei de coordonare tehnice cu promotorul, arhitectul şi executantul parcării subterane?”, se mai arată în scrisoare.

Cele trei arhitecte afirmă că, în calitate de autoare, nu pot accepta ca proiectul lor, cel care a câştigat concursul, să “fie desfigurat într-un asemenea mod”. Ele mai arată că Oprescu a fost informat, prin mai multe scrisori si discuţii, de dezacordul lor faţă de modul de realizare a proiectului, fără însă să trimită niciun răspuns.

Primăria Capitalei, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a Ordinului, a organizat, în perioada 24 august – 3 noiembrie 2011, un concurs de soluţii pentru amenajarea spaţiului suprateran de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii. Concursul a fost câştigat de o echipă formată din trei arhitecte din Italia, Franţa şi România: Ambra Fabi, Simona Dirvariu şi Carole Lenoble.

Cele mai citite

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă