18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCu 370.000 mai multi muritori de foame in 2009

Cu 370.000 mai multi muritori de foame in 2009

In acest an, numarul saracilor va creste cu 370.000 fata de 2008, ca urmare a crizei economice, iar Guvernul se teme ca multi saraci isi vor abandona copiii. Ca masura anticriza, sindicatele propun cresterea salariului minim pe economie, in functie de care se stabilesc ajutoarele sociale, cu 50 de euro.

Numarul saracilor din Romania va creste cu 370.000 de persoane in acest an, ca urmare a crizei economice, ajungand la 1,59 milioane de persoane, fata de 1,22 milioane in 2008, a anuntat ieri Ileana Savu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), citand un raport pe aceasta tema intocmit de UNICEF si Banca Mondiala. Acesti oameni sunt nevoiti sa traiasca dintr-un venit de cel mult 3 dolari pe zi, iar autoritatile se tem ca multi parinti saraci isi vor parasi copiii. sefa ANPDC, Ileana Savu, a recunoscut ca au fost inregistrate deja cazuri in care familii din zone afectate de saracie au venit la directiile de asistenta sociala si protectie a copilului pentru a-si abandona toti copiii, insa nu a putut estima cati copii vor intra anul acesta in sistemul de ocrotire al statului.

Printre solutiile guvernamentale anticriza conturate in sprijinul saracilor se numara deblocarea posturilor vacante din domeniul asistentei sociale si alocarea de ajutoare constand in alimente, haine si rechizite, printr-un program national special, complementar celui privind venitul minim garantat, a aratat Savu. Marile sindicate sustin insa ca o combatere eficienta a saraciei se poate realiza prin majorarea salariului minim pe economie, in functie de care sunt stabilite ajutoarele sociale, cu 50 de euro, adica de la 600 la 800 de lei. "Salariul minim pe economie ar trebui sa fie de cel putin 800 de lei, pentru ca acesta este acum mult sub aceasta valoare, si foarte multi salariati, aproximativ 800.000, care au salariul minim pe economie, ajung sa bata la usile serviciilor de asistenta sociala pentru a primi ajutor social, desi sunt salariati", a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.

 

Aceasta situatie aberanta a fost adusa la cunostinta Guvernului, insa ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a evitat sa se pronunte in privinta unei posibile cresteri a salariului minim. Pogea a dat insa asigurari ca in Romania nu exista probleme cu asistenta sociala si ca autoritatile se lupta cu inflatia pentru ca preturile sa nu creasca. "Panta descresterii economice a incetinit", a dat asigurari ministrul, mentionand ca au aparut chiar "muguri" ai unor situatii economice bune in industria auto si in cea prelucratoare.

Raportul UNICEF si al Bancii Mondiale mai releva ca rata saraciei va creste de la 5,7%, in 2008, la 7,4%, in 2009. Valori mai ridicate ale acestui indicator, de 12,4%, se vor inregistra in mediul rural, in timp ce in orase rata saraciei va ajunge la 3,2%, fata de 2,3% anul trecut. Pe regiuni, cei mai multi saraci vor fi in Nord-Est Moldova, Sud-Est si Sud-Vest (Oltenia), iar cei mai putini, in Bucuresti. Deocamdata, romanii care lucreaza in strainatate si care provin, in majoritate, din cele mai sarace regiuni ale tarii, parcurg eroic criza. Potrivit datelor Bancii Nationale, ei au continuat sa trimita sume importante de bani in tara. Totalul transferurilor curente in primul trimestru din 2009 a fost de 1,92 miliarde euro, valoare cu doar 7% mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă