28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCSM: La prima probă eliminatorie pentru INM doar 72 candidaţi au trecut,...

CSM: La prima probă eliminatorie pentru INM doar 72 candidaţi au trecut, din cei peste 3.200

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a reclamat, luni, situaţia fără precedent înregistrată după prima probă eliminatorie la examenul de intrare la Institutul Naţional al Magistraturii la care s-au înscris peste 3.200 de candidaţi şi au trecut doar 72, informează Mediafax.

 

Astfel, Bejinaru a propus, luni, membrilor CSM să fie analizată posibilitatea modificării Regulamentului privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), în condiţiile înregistrării rezultatului foarte slab la prima probă eliminatorie a acestui concurs.

Potrivit judecătoarei Florica Bejinaru, este o situaţie fără precedent în organizarea concursului INM, iar o eventuală modificare de regulament nu ar afecta pe nimeni, nici pe cei 72 de candidaţi care au promovat examenul după condiţiile actuale, întrucât nu le-ar înrăutăţi situaţia.

În cadrul şedinţei extraordinare de luni a CSM, Florica Bejinaru a prezentat două variante care pot fi luate în calcul, respectiv continuarea concursului cu cei 72 de candidaţi admişi după prima probă eliminatorie sau modificarea regulamentului prin coborârea punctajului de la testul grilă sub 70, fie declararea unui număr de candidaţi admişi în limita locurilor scoase la concurs.

Preşedintele Comisiei juridice a CSM, Dan Lupaşcu, a susţinut că trebuie analizată oportunitatea modificării Regulamentului privind admiterea în magistratură, având în vedere deficitul de personal din sistemul judiciar.

Lupaşcu a afirmat că s-ar putea reduce nota de promovare la testul-grilă la 65 de puncte în loc de 70, o astfel de modificare având loc şi în 1997 prin ordin al ministrului Justiţiei.

În ce priveşte gradul de dificultate al întrebărilor de la testul-grilă, Bejinaru a susţinut că, în baza unei analize preliminare făcute de INM, nu se poate spune nici că nivelul de pregătire al candidaţilor este unul “deplorabil”, nici că examenul a fost foarte greu.

La rândul său, judecătorul Dan Lupaşcu, membru CSM, a propus modificarea mai amplă a regulamentului de admitere la INM, prin crearea unei baze de date cu subiecte de concurs, eliminându-se astfel comisiile de concurs.

Un alt membru al CSM, procurorul Dan Chiujdea, a susţinut că o eventuală modificare a regulamentului nu se poate aplica în cadrul actualului concurs, care este în derulare. “Din punctul meu de vedere, această modificare a regulamentului nu s-ar putea aplica, chiar dacă ar fi adoptată de plenul CSM, pentru actualul concurs aflat în derulare. Dacă noi am permite coborârea mediei, ar trebui în timpul concursului să permitem schimbarea regulilor, ceea ce este de neacceptat, inadmisibil”, a declarat Chiujdea.

Chiujdea a lansat propunerea de a se organiza un alt concurs în cursul acestui an pentru ocuparea locurilor vacante.

“Este adevărat că legea are precizarea că la INM se organizează anual concurs. De ce nu s-ar putea introduce de urgenţă o prevedere pentru ca examenul să poată fi organizat anual sau ori de câte ori este nevoie. Cred că aceasta ar fi calea, iar noi nu ne putem permite anul acesta să pierdem cele 130 de locuri”, a subliniat procurorul.

Cele mai citite

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova...

Roberta Anastase vrea să scape de la Prahova de baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini”

Pierderea alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Prahova de către baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” a tulburat rău de tot apele în organizația județeană PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă