16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCSM: Comunicatul CJ Constanţa despre desfiinţarea DNA afectează independenţa justiţiei

CSM: Comunicatul CJ Constanţa despre desfiinţarea DNA afectează independenţa justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că mesajul transmis presei de CJ Constanţa, în care era condamnată “cu tărie” acţiunea DNA de ridicarea a şefului CJ, Nicuşor Constantinescu, afectează independenţa justiţiei, conform unui comunicat al instituţiei. 

”Cu privire la Comunicatul de presă publicat la data de 15 ianuarie 2014, pe pagina oficială de internet a Consiliului Judeţean Constanţa, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că demersul făcut de această instituţie publică, precum şi afirmaţiile din cuprinsul documentului, prin natura şi impactul asupra opiniei publice, sunt de natură să afecteze independenţa şi integritatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Plenul Consiliului a decis că se impune apărarea independenţei şi integrităţii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie în raport cu afirmaţiile din cuprinsul Comunicatului postat pe pagina de internet oficială a Consiliului Judeţean Constanţa, la data de 15 ianuarie 2014”, precizează CSM în comunicat.

Potrivit unor surse din CSM, plenul instituţiei nu şi-a însuşit şi partea raportului Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute, în acelaşi context, de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, conform Mediafax.

Citeşte şi: Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu despre DNA, de natură să afecteze prestigiul justiţiei

Plenul CSM a decis, în 16 ianuarie, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de preşedintele CJ Constanţa, cu privire la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe care a numit-o “poliţie politică”, susţinând că ar trebui desfiinţată.

În urma finalizării raportului IJ, care concluziona faptul că atât comunicatul de presă trimis de CJ Constanţa, cât afirmaţiile şefului instituţiei sunt de natură se afecteze prestigiul justiţiei, plenul CSM a decis să analizeze separate cele două aspecte.

Citeşte şi: Şeful CJ Constanţa cere Parlamentului desfiinţarea „prin lege” a DNA

“Ar fi trebuit separate discursul suspectului Nicuşor Constantinescu de comunicatul de presă. El e implicat într-un dosar. M-aş fi axat mai mult pe poziţia Consiliului Judeţean, care nu este una benefică. Inspecţia ar fi trebuit să se concentreze separate pe cele două aspecte. N-am văzut până acum un inculpat care să spună că un judecător este frumos sau că un procuror e bun”, a spus, în cadrul şedinţei de plen vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Astfel, magistraţii din CSM au decis să voteze separat cele două poziţii luate împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în urma centrălizării voturilor s-a decis că doar comunicatul instituţiei constănţene afectează independenţa justiţiei.

Citeşte şi: Nicuşor Constantinescu nu are voie să părăsească ţara, au decis judecătorii

Plenul CSM invocă articolul 1 punctul 4 din Constituţie, în care se consacră principiul separaţiei puterilor legislativă, executivă şi judecătorească.

“În considerarea acestui principiu reprezentanţilor celorlalte puteri, respectiv legislativă şi executivă, nu le e permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care-l înfăptuiesc. Unui exponent al uneia dintre cele două puteri nu îi este permis să extrapoleze nemulţumirile proprii referitoare la modalitatea de instrumentare a unei cauze asupra întregului sistem judiciar”, arată CSM, în poziţia exprimată prin comunicatul de presă.

În acest sens, membrii plenului au decis că este necesară apărarea independenţei şi integrităţii procurorilor DNA, în cazul comunicatul remis de CJ Constanţa.

Pe de altă parte, CSM arată că în urma votului exprimat de membrii CSM s-a stabilit că afirmaţiile publice ale lui Constantinescu “nu au fost de natură să afecteze independenţa şi integritatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care marea majoritate a persoanelor implicate în proceduri judiciare fac afirmaţii denigratoare sau tendenţioase la adresa sistemului judiciar sau a reprezentanţilor acestuia judecători şi procurori”.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat în 15 ianuarie, la ieşirea de la DNA, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, “ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este “jignitor” ce s-a întâmplat.

El a mai spus că procurorii DNA “fac ce vor în România”, susţinând că DNA ar trebui să fie desfiinţată.

DNA a anunţat că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro).

În 15 ianuarie, după ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicuşor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanţa a transmis un comunicat de presă în care se preciza că instituţia “condamnă cu tărie acţiunea vădit abuzivă şi inumană efectuată în cursul zilei de 15.01.2014 de către mai multe persoane neidentificate asupra preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Constantinescu”.

În document se menţionează că preşedintele CJ cere Parlamentului desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept”.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă