22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCritici ale Human Rights Watch la adresa condiţiilor din taberele de refugiaţi

Critici ale Human Rights Watch la adresa condiţiilor din taberele de refugiaţi

Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Grecia şi Uniunea Europeană că reţin în mod arbitrar în condiţii mizere toţi migranţii şi potenţialii solicitanţi de azil care ajung din Turcia pe insulele din Marea Egee, relatează DPA, potrivit Agerpres. HRW anunţă că circa 4.000 de persoane, multe dintre ele vulnerabile – copii, femei însărcinate şi persoanele cu dizabilităţi – sunt reţinute pe insulele Lesbos şi Chios. 

Insulele din Marea Egee au fost principala poartă de intrare pentru aproape un milion de migranţi, între care numeroşi refugiaţi din Siria şi Irak, care au avut ca principală destinaţie ţările bogate din UE trecând prin Grecia şi Balcani în cea de-a doua jumătate a anului 2015. 

'Politica UE, aplicată în Grecia, a blocat familii care au fugit de orori precum teroarea Stat Islamic, ameninţările talibanilor sau bombele guvernului sirian', a declarat Eva Cosse din cadrul Human Rights Watch. 

Ea a adăugat că există alternative pentru a reţine oamenii, astfel că 'nu există nicio justificare legală sau morală pentru a închide solicitanţii de azil şi migranţii în spatele gratiilor'. 

La Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Tove Ernst, a declarat că 'detenţia solicitanţilor de azil şi a migranţilor este într-adevăr o posibilitate, însă ar trebui, desigur, să fie folosită în mod foarte restrictiv'. 

'Este însă într-adevăr o posibilitate prevăzută în legislaţia UE', a spus ea. 'Este o posibilitate folosită pe insule în timpul procedurilor, cu scopul de a se asigura faptul că migranţii nu se eschivează', a mai spus ea. 

Taberele din Lesbos şi Chios au fost folosite iniţial drept centre de primire şi înregistrare, însă 's-au transformat dintr-o dată în tabere-închisori pe 20 martie', în urma acordului UE-Turcia, a afirmat HRW. 

Oamenii care au sosit după această dată au fost reţinuţi de autorităţile elene, cu ajutorul Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor Frontex, a mai spus organizaţia. Condiţiile din cele două tabere s-au deteriorat din cauza supraaglomerării şi lipsei activităţii organizaţiilor umanitare, a mai spus Human Rights Watch.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă