12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCristine Spataru face triplusalt spre bob

Cristine Spataru face triplusalt spre bob

La varsta de 16 ani, Cristine Spataru prevestea a fi un nume mare in lumea atletismului. Si asta dupa ce, in iulie 2003, la Sherbrooke (Canada), devenea dubla campioana mondiala de tineret, cucerind doua titluri importante, la triplusalt si saritura in lungime.

Seriozitatea si capacitatea de munca de care dadea dovada la acea varsta promiteau a face din Cristine o atleta de valoare. Urmarita insa de ghinion, un an mai tarziu avea sa sufere o fractura la tibia piciorului drept, accidentul trimitand-o departe de groapa cu nisip pentru aproape un an. Revenirea nu avea sa-i mai aduca insa aceleasi satisfactii avute in 2003, desi Cristine isi dorea foarte mult acest lucru. “Nu mai aveam aceeasi incredere in mine. Speram ca ma voi face bine si voi reveni repede la triplusalt, dar tot ce faceam era cu teama, iar durerea nu ma lasa sa fac bataia cum trebuie. Antrenoarea mea, Lenuta Dragomir, a decis sa-mi schimbe proba si sa trec la 400 de metri garduri”, a marturisit Cristine. Aceasta proba nu avea insa sa fie pe placul ei, iar acomodarea s-a lasat indelung asteptata. “Nu mi-a placut proba de 400 de metri garduri, iar trecerea a fost una grea pentru mine. Nu era acelasi lucru si am simtit ca nu voi putea ajunge la un nivel prea inalt, desi mi-am dorit mereu un titlu si la seniori”, a spus Cristine.

Un sport mai putin popular

De aici pana la decizia de a abandona definitiv atletismul nu a mai fost decat un pas, hotarare care i-a uimit pe multi. Inceputul de an a adus cu el o noua decizie: fosta atleta s-a indreptat catre un sport mai putin popular in Romania, bobul. ”Cei de la bob m-au tot cautat dupa ce am avut accidentul cu tibia si mi-au oferit tratament in Germania, dar eu nici nu vroiam sa aud. Nu stiu foarte multe despre bob, dar nu-mi fac probleme pentru ca invat repede. Nu am fost inca pe o pista pentru ca pregatirile le-am inceput recent, iar pana acum am facut doar pregatire fizica. Urmeaza sa plecam in Germania, unde cu siguranta am sa incerc si pista”, a spus entuziasmata fosta campioana.
Deocamdata, Cristine se antreneaza in Constanta impreuna cu Maria Spirescu si Viorica Tigau, o alta fosta saritoare in lungime, ambele campioane mondiale de tineret la bob in 2005, la Winterberg, in Germania. Antrenamentele au loc pe stadionul Farul si in sala personala a Mariei. Sunt luate in considerare si posibilitatile de a efectua antrenamente pe o pista din tara, sportivele anuntand ca vor merge si la Sinaia unde exista un astfel de loc special amenajat. Bineinteles daca vremea va permite acest lucru.

Antrenamente in Germania

Debutul Cristinei, in noua postura, va avea loc abia la anul in cadrul competitiilor de iarna din Germania. Lupta contra cronometrului este cea mai grea, iar sportiva stie cel mai bine acest lucru. “Este prea devreme ca sa ma arunc in vreo competitie. Vom participa la iarna pentru ca acum Mari este suspendata pentru dopaj, iar eu am nevoie de pregatire. Ocup postul de «impingator» si, desi antrenamentul meu de acum nu difera foarte mult de ceea ce faceam la atletism, este nevoie de timp ca sa pregatesti un start bun”, a marturisit ea.
 
“Jamaica” de Romania

Alegerea facuta a determinat diferite reactii, mai ales in randul prietenilor care mai nou ii spun “Jamaica Bob” (n.r.: Jamaica – tara atletismului).
“Prietenii rad de mine si au ramas mirati de alegerea facuta, mai ales ca toti nu ma vedeau in alta parte in afara de atletism. Si parintii au fost destul de mirati, insa acum sunt alaturi de mine. De la federatie nu m-a sunat inca nimeni. Doar antrenoarea m-a sunat de ziua mea si mi-a urat succes in noua cariera”, a spus Cristine. Cu toate acestea, sportiva nu uita de prima dragoste, atletismul, care pana acum i-a adus cele mai mari satisfactii.
Povesteste aproape cu lacrimi in ochi momentul intoarcerii de la Sherbrooke, cand pe aeroport aveau sa o intampine familia, alaturi de reprezentantii federatiei si presa. “A fost frumos, dar am vrut sa ies din lumea atletismului si sa incerc ceva nou. Aici sunt permise zambetul si adrenalina!”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă