34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCreierul european al razboiului antitero

Creierul european al razboiului antitero

Oficialii francezi nu rateaza nici un prilej de a critica SUA pentru interventia militara in Irak, dar serviciile secrete ale celor doua tari colaboreaza extrem de eficient in lupta impotriva terorismului, sustine „Washington Post”, care publica un articol despre un centru multinational constituit cu finantare in principal de la CIA la Paris.
John E. McLaughlin, fost director al CIA, care a iesit recent la pensie dupa 32 de ani de cariera, a descris relatia dintre CIA si serviciul omolog din Franta drept „una dintre cele mai bune din lume”, contributia franceza fiind „extraordinar de valoroasa”. O dovada a acestei colaborari este si centrul secret din Paris, denumit Alliance Base („Baza Aliantei”), condus de un general francez din DGSE (Directoratul General pentru Securitate Externa), echivalentul francez al CIA. Alliance Base este un unicat in lume, pentru ca este multinationala (cu ofiteri din Franta, Marea Britanie, Germania, Canada, Australia si SUA) si pentru ca planifica operatiuni, nu serveste doar pentru schimbul de informatii.
Centrul secret de operatiuni din Paris a condus pana acum cu succes cel putin 12 operatiuni majore, una dintre cele mai spectaculoase fiind retinerea, la Paris, in iunie 2003, a unuia dintre cei mai importanti membri in viata ai retelei Al Qaeda din Europa, Christian Ganczarski, un german convertit la islamism, expulzat din Arabia Saudita sub pretextul expirarii unei vize pentru pelerinaj la Mecca.
Imbarcat intr-o cursa Air France, Ganczarski a fost arestat in timpul escalei la Paris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă