16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCorespondență specială din infernul sirian (III). RL a stat de vorbă cu...

Corespondență specială din infernul sirian (III). RL a stat de vorbă cu un comandant de brigadă. „Armata Siriană Liberă va exista până la căderea regimului Assad“

Barack Obama i-a numit în zeflemea „fermieri și dentiști“. Donald Trump, întrebat dacă va sprijini „facțiunile militare moderate“ ale opoziției siriene, a răspuns: „Cine sunt acești oameni? Nu știm nimic despre ei“. În prezent, anumite grupuri sunt numite „facțiuni militare moderate“, iar denumirea de Armata Siriană Liberă nu mai e folosită. 

Dar Armata Siriană Liberă (ASL) încă există. Este armata formată din locuitorii orașelor și zonelor rurale, poate și „fermieri și dentiști“, care au pus mâna pe arme cu scopul inițial de a apăra poporul de armata și securitatea lui Bashar al-Assad.  


Citeşte şi: EXCLUSIV. Reporterul „României libere“ transmite de pe granița fierbinte turco-siriană. „Putin să aibă parte de ce ne-a făcut nouă! Așa să-l ajute Dumnezeu!“

Reyhanli, oraș turcesc la granița cu Siria. Sfârșit de decembrie. Ninge, plouă, frig. Și nu reușesc să dau de refugiații din Alep, pe care aș fi vrut să-i întâlnesc. Poate la alt punct de graniță?! În zona asta nu sunt. Nu sunt ei, refugiații din Alep, dar sunt alte mii de refugiați sirieni. Alep este doar un simbol al catastrofei provocate de regimul Assad, sprijinit de Rusia și Iran.

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele Iranului, Hassan Rouhani, s-au felicitat telefonic pentru „victoria asupra teroriștilor din Alep”. Bashar al-Assad, președintele sirian care stă pe un morman de cadavre și ruine, s-a declarat gata să continue lupta. Adică să nimicească poporul sirian, majoritar sunnit, cu ajutorul Rusiei. 


 

Nu sunt „facțiuni“, nu sunt extremiști, nu sunt veniți din afara Siriei. Scopul lor este să-și apere familiile, casele, satele, orașele, să apere revoluția poporului sirian împotriva clanului dictatorial Assad, pe care îl vor înlăturat de la putere. Din această cauză, ei au stat ca un ghimpe în calea tuturor strategiilor desfășurate de marile puteri în zonă, sub „steagul“ războiului împotriva teroriștilor. 

Armata Siriană Liberă este ținta tuturor:  a armatei lui Bashar, formată din miliții străine șiite, a ISIS, a Jabhat al-Nusra, mai nou numită Fateh al-Sham, a tuturor bandelor de mercenari care s-au dus în Siria să jefuiască, sau a rușilor.  


Citeşte şi: EXCLUSIV. Corespondență specială România Liberă din infernul sirian: Copiii supraviețuitori ai masacrelor învață să zâmbească din nou

 

Reyhanli, granița cu Siria. Dimineață. Plouă. Mărunt. Autobuzul școlii își face apariția la 7.30. Oprește în stații precise și, încet, încet, se umple de pasageri. Sunt profesoarele și elevele „Școlii pentru copiii martirilor” revoluției siriene. Pe scurt: orfane. După-amiază, același autobuz culege, pentru aceeași școală, băieții. Tot orfani.

Copiii se înghesuie, șoferul pune frâne dese, pentru că drumurile sunt pline de gropi, în autobuz se aud râsete înfundate. Fetițele se uită în față, unde se află directorul școlii. Un om cu o mină serioasă, dar care evită să le facă observație atunci când chicotesc sau se îmbrâncesc. Aveam să aflu mai târziu că la această școală lipsește cu desăvârșire pedeapsa, de orice fel, pentru că nimeni nu suportă să mai vadă fețișoarele acestor copii triste sau speriate. La fiecare stație, directorul ajută copiii să se suie. Totul pare atât de firesc.


Liderii brigăzilor Armatei Siriene Libere sunt vânați și uciși prin toate metodele: răpiri, mașini-capcană, trăgători-fantomă. Se urmărește eliminarea singurei armate îndreptățite să lupte, în Siria, împotriva regimului Assad. Din acest motiv, nu este deloc ușor să stai față în față cu un comandant de brigadă ASL. Totuși, fiind aici, în zona fierbinte de la granița Turcia-Siria, am reușit să-i iau un interviu lui Abu Azab, comandantul Brigăzii 115 – Armata Siriană Liberă, care s-a aflat, în ultimele patru luni, împreună cu trupele turcești, în nordul orașului Alep.

RL: În contextul mult–vehiculatului război împotriva teroriștilor, cu cine s-au luptat rușii și milițiile lui Bashar în Alep?
Abu Azab:
ISIS nu a fost în Alep, ca să subliniez de la început. Când bombardezi spitale, școli, piețe, în mod deliberat, se numește că te lupți „vitejește“ cu civilii. Pentru Alep, brigăzile revoluționare au dat lupte grele, în special în jurul închisorii centrale, pentru a elibera prizonierii politici, activiștii, înainte de a fi uciși de regim. Au eliberat cea mai mare parte a orașului. În timp, multe grupuri de luptători s-au perindat prin Alep, dar tot rebelilor sirieni le-a revenit sarcina să se lupte și cu mercenarii extremiști, care sunt veniți din afară. În Siria, nimeni nu se luptă cu adevărat cu teroriștii, toți se luptă cu brigăzile Armatei Siriene Libere. Vor să anihileze total revoluția poporului sirian. Rusia și Iran au acum putere în Alep. Bashar e nimic! Nimeni nu ține cont de el. Nu controlează nimic. Dacă nu s-ar fi intervenit cu asemenea armate să fie ținut la putere, era dus de multă vreme, chiar și cu armele noastre insuficiente, pentru că noi luptăm pentru o cauză dreaptă, noi suntem poporul sirian și luptăm pentru revoluție, să scăpăm de acest clan tiran și să trăim în demnitate. 

Credeți că va da roade strategia de a înlocui populația sunnită, majoritară, neloială regimului, cu familiile luptătorilor din milițiile șiite, venite din afară? 
Noi vom învinge! Fără dubii. Nicio strategie de acest gen nu va rezista. Copiii noștri vor crește în patria lor, Siria. Toți mercenarii lui Assad, plătiți de Rusia și Iran, libanezi, iranieni, irakieni, afgani, ceceni și ce-or mai fi, nu vor trăi în casele noastre.

Când aviația lui Bashar a atacat trupele turcești de lângă Alep, Brigada 115 era acolo? De ce nu a existat răspuns la acest atac? Lumea se aștepta ca Turcia să aibă o replică majoră.
Brigada 115 era acolo. A existat răspuns imediat, cu artilerie, asupra unor baze militare ale regimului, aflate în două sate șiite de lângă Alep. A fost un răspuns de același calibru.

Pentru că a venit vorba de sate șiite, cine a incendiat autobuzele verzi ce ar fi trebuit să ia populația șiită din satele Kefraya și al-Fouaa, de lângă Idlib, și să o ducă în provincia Latakia, în Damasc?
Jabhat al-Nusra. Dincolo, în Alep, extremiștii liba-nezi de la Hezbollah opriseră în jur de o mie de oameni, în autobuze, și începuseră să ucidă. Au suspendat evacua-rea populației din Alep. Dincoace, Jabhat al-Nusra „răzbuna“ ceea ce se întâmpla în Alep. De fapt, și unii, și ceilalți urmăreau să stopeze evacuarea, să rămână motivul luptei împotriva „teroriștilor“. Exact ceea ce voiau regimul Assad și Rusia. 

Care este obiectivul ASL în prezent?
Obiectivul principal în momentul de față este Jabhat al-Nusra, Fateh al-Sham, cum își zice acum, care ne atacă brigăzile, ucide co-man-danții prin mașini-capcană, fură armele, caută prin toate mijloacele să anihileze ASL. Trebuie eliminat acest pericol, apoi vom continua lupta cu regimul Assad, căci nu există vreo posibilitate de reconciliere. ASL există și va exista până la căderea regimului, însă nu ne putem lupta cu toate armatele. Când toți ne atacă, ne retragem, apoi venim înapoi. Nu renunțăm.

Cum au ajuns mercenarii ISIS și Jabhat al-Nusra să fie mai puternici decât voi?
Brigăzile astea ale ISIS și Jabhat al-Nusra care au venit peste noi, peste brigăzile ASL, după ce eliberasem nordul Siriei de trupele regimului, au lucrat cu toate guvernele lumii, împotriva noastră. Au beneficiat de arme performante, de logistică, de bani, apoi ne-au atacat să ne elimine. Țintele principale ale acestui front jihadist au fost brigăzile ASL și liderii acestora. Iar ei niciodată n-au fost ținta lui Bashar, a rușilor și a milițiilor șiite. Deci, cine pentru cine lucrează? Ținta tuturor am fost noi, cei din ASL.  

„Turcia ne-a ajutat. Restul lumii ne-a trădat“

Cine v-a ajutat și cine v-a trădat?
De ajutat, numai Turcia ne-a ajutat cu adevărat, și din punct de vedere social, și militar. De trădat, ne-a trădat restul lumii, iar prin promisiuni mincinoase ne-au și dezbinat. Toată lumea a fost grămadă pe Armata Siriană Liberă să o anihileze. 

Nu credeți că Turcia ar fi putut face mai mult? Are armată puternică, a intrat în Siria, a avut întotdeauna o singură poziție, insistând pe înlăturarea regimului Assad. Dacă ar fi fost mai hotărâtă în acțiune…
Nici chiar Turcia nu poate face mai mult. Am zis că Rusia și Iranul au putere în Alep. Însă America are putere peste toți. Dacă ar fi vrut, se termina de multă vreme acest măcel, această catastrofă națională. Cu strategia adoptată, l-au făcut pe Bashar să creadă că e victorios. Peste ce? Peste o țară în ruină, golită de poporul ei. Ne vom întoarce și vom reconstrui, dar vom trăi în demnitate!   

Dacă nu s-ar fi intervenit cu asemenea armate să fie ținut la putere [Bashar al-Assad] era dus de multă vreme, chiar și cu armele noastre insuficiente, pentru că noi luptăm pentru o cauză dreaptă, noi suntem poporul sirian și luptăm pentru revoluție, să scăpăm de acest clan tiran și să trăim în demnitate.“

Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă