10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord vrea să găzduiască unele competiţii sportive din cadrul JO...

Coreea de Nord vrea să găzduiască unele competiţii sportive din cadrul JO 2018 atribuite Sudului

Coreea de Nord doreşte să găzduiască unele competiţii din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, atribuite săptămâna trecută oraşului sud-coreean Pyeongchang, a făcut cunoscut, miercuri, un responsabil sportiv de la Phenian, citat de presa internaţională, scrie Agerpres.

Jang Ung, membru nord-coreean al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a apreciat ca ‘pozitiv’ faptul că Asia găzduieşte pentru a treia oară JO de iarnă, a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap, preluată de AFP.

Referitor la posibilitatea ca Phenianul să fie gazdă a unor competiţii din cadrul JO, Jang a răspuns: ‘Sper că da’. ‘Situaţia politică şi militară dintre cele două Corei nu este foarte bună şi trebuie să se amelioreze’, a adăugat el. ‘Dacă nu, acest fapt ar putea avea o influenţă asupra Jocurilor’, a mai afirmat reprezentantul Phenianului, citat de Yonhap.

Ulterior, Jang a ţinut să lămurească aceste afirmaţii, apreciind că este prematur să se discute despre o eventuală organizare în comun sau găzduire a unor competiţii olimpice în Nord. ‘Ce am vrut să spun este că actuala situaţie dintre Sud şi Nord trebuie să se amelioreze. Nu a sosit timpul ca să discutăm despre organizarea în comun’ a Jocurilor, a declarat el.

Partidul aflat la putere în Coreea de Sud ca şi opoziţia au convenit să încerce prezentarea unei echipe coreene unificate la Jocurile Olimpice din 2018, atribuite oraşului Pyeongchang la cea de a treia sa candidatură.

Dar Sohn Hak-Kyu, liderul Partidului Democrat (de opoziţie), a mers mai departe, afirmând luni că va studia posibilitatea organizării în comun de către cele două Corei. În opinia sa, Jocurile Olimpice ar putea reprezenta un ‘punct de cotitură în istoria divizării peninsulei coreene, precum şi la nivelul păcii mondiale’.

Preşedinţia de la Seul a făcut cunoscut că ideea de a organiza în comun Jocurile nu este luată în considerare. ‘Acest fapt nu a figurat în candidatura noastră. (Organizarea) a fost atribuită oraşului Pyeongchang’, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Coreea de Nord a sprijinit public, în 2007, candidatura localităţii Pyeongchang pentru JO din 2014, iar sportivii nord- şi sud-coreeni au defilat împreună la JO de vară de Sydney, în 2000, şi Atena, în 2004.

Dar relaţiile bilaterale s-au deteriorat ulterior şi cele două delegaţii au defilat separat la JO de la Beijing, în 2008, şi la Jocurile Asiei, organizate în China anul trecut.

Conform unui sondaj publicat luni, 57,5 la sută dintre sud-coreeni sunt în favoarea unei echipe coreene unificate, faţă de 30,5 la sută cât se opun ideii. Dar 73,3 la sută dintre persoanele chestionate sunt împotriva găzduirii unor competiţii olimpice în Coreea de Nord.

Jurnalul ‘Korea Times’ a subliniat că orice proiect legat de organizarea în comun este prematur şi necesită acordul CIO

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă