21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCOPIL OMORÂT DE CÂINI. Cum a negociat Oprescu cu ONG-urile eliberarea câinilor...

COPIL OMORÂT DE CÂINI. Cum a negociat Oprescu cu ONG-urile eliberarea câinilor în teritoriu

Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor susţin că primarul general Sorin Oprescu le-ar fi cerut să se ocupe de eliberarea câinilor comunitari  după sterlilzare, pentru că  “nu se cade” ca maşinile Primăriei să fie văzute aducând câinii înapoi pe stradă.

După ce, marţi, preşedinta organizaţiei Cuţu Cuţu”, Marcela Pîslă a declarat, la Realitatea TV, că, în urmă cu câţiva ani, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a obligat ONG-urile să semneze că adoptă câinii comunitari ca să-i sterilizeze gratuit, reprezentanta organizaţiei ROBI a povestit, pentru România Liberă, cum Oprescu a negociat cu ONG-urile sterilizările şi eliberarea câinilor pe stradă.

Citeşte şi COPIL OMORÂT DE CÂINI. ASPA: Câinele aparţinea unui ONG

“Dupa ce fiecare participant a vorbit şi dl. Primar General Sorin Oprescu a înteles despre ce e vorba si cum trebuie actionat, dupa multe dezbateri si sedinte, a fost stabilit ca ASPA va lua câini din teritoriu şi îi va steriliza şi ONG-urile îi vor intoarce în teritoriu dupa sterilizare. Nu mi-am imaginat nicodata ca aceşti oameni din cele câteva ONG-uri care au incheiat contract cu ASPA pentru returnarea cainilor in teritoriu ( noi nu am incheiat niciun contract cu ASPA deoarece n-am avut niciodata incredere in aceasta institutie si in plus am considerat mereu ca returnarea cainilor in teritoriu este obligatia personalului ASPA si nu a voluntarilor), vor fi puse sa semneze că adopta acei caini. Dl Oprescu ne-a spus atunci ca nu se cade ca maşinile Primăriei să returneze câinii şi din acest motiv a cerut ONG-urilor să o facă ele. Cu alte cuvinte, castanele trabuiau scoase din foc cu mâinile ONG-urilor. Sperăm din tot sufletul ca dl Oprescu să îşi asume acest adevăr, ca şi întreaga responsabilitate a deciziilor luate”, a spus Marilena Cristian, de la organizaţia ROBI, pentru România Liberă.

În acest context, reprezentanta organizaţiei a arătat că regretă “amarnic cumplita moarte a coplilui” şi şi-a exprimat speranţa că voluntarii de la Asociaţia Caleidoscop nu vor plăti în cazul copilului de patru ani omorât luni.

ROBI: Şi dacă omoară câinii, tot nu se rezolva problema 

După ce preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, marţi seară, să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să autorizeze eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân, Federaţia pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi organizaţia non-guvernamentală ROBI au explicat de ce această soluţie nu este durabilă.

Citeşte şi  Traian Băsescu este de acord cu eutanasierea câinilor neadoptaţi. Ce fotografii a postat pe Facebook

Astfel, a arătat Marilena Cristian, de la ROBI, că, indiferent dacă vor fi eutanasiaţi sau sterilizaţi în masă, situaţia nu se va rezolva, cât timp proprietarii de câini îşi vor înmulţi câinii cum vor şi îi vor abandona pe domeniul public.

Reprezentanta ROBI a mai spus că singura soluţie pentru a scăpa de câinii de pe străzi este ca autorităţile să îi oblige pe proprietarii de animale să-şi înregistreze şi să-şi sterilizeze animalele şi, în cazul în care le abandonează, să existe amenzi. În Bucureşti va intra în vigoare din luna ianuarie o astfel de lege şi, atrage atenţia Marilena Cristian, ROBI a cerut autorităţilor încă din 2001 să ia aceste măsuri. 

Printre măsurile pe care le propune Robi se numără: identificarea câinilor cu stăpân, înregistrarea lor într-o bază de date unică şi sterilizarea obligatorie, sterilizarea în masă a animalelor fără stăpân, izolarea celor agresivi şi eliberarea în teritoriu a celor blânzi.

Dacă se va recurge la eutanasie fără a fi luate măsuri pentru câinii cu stăpân, nu se va rezolva nimic. Locul câinilor eutanasiaţi va fi luat în scurt timp de alţi câini proveniţi din curţile oamenilor care refuză să-şi sterilizeze animalele”, a avertizat Marilena Cristian.

Citeşte şi COPIL OMORÂT DE CÂINE. Vier Pfoten: Este o BOMBĂ CU CEAS. Singura soluţie este oprirea naşterii acestor câini

Şi Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), a subliniat într-un comunicat remis redacţiei, că “de 20 de ani, metodele aplicate de autorităţi de ucidere în masă ori de încarcerare s-au dovedit a fi ineficiente şi, mai mult, au condus la agravarea fenomenului”. 

Astfel, a atras atenţia FNPA, ONG-urile au sterilizat până în prezent peste 250.000 de câini, au în adăposturi peste 1.000 de animale şi au găsit familii adoptive pentru zeci de mii de câini.

Tragedii precum cea din Bucureşti pot fi evitate dacă opinia publică şi autorităţile vor depăşi generalizările periculoase privind necesitatea uciderii tuturor câinilor fără stăpân şi vor adopta programe reale de rezolvare a situaţiei câinilor fără stăpân, prin sterilizarea concomitentă a animalelor cu şi fără stăpân, dacă persoanele care abandonează animalele vor fi sancţionate în mod real, cu amendă penală sau închisoare, aşa cum prevede legea. În caz contrar, astfel de evenimente se pot repeta”, a susţinut FNPA în comunicat.

Luni, un copil de patru ani a murit, după ce a fost muşcat de mai mulţi câini. Copilul intrase pe un teren privat din zona Parcului Tei împreună cu fratele său, în vârsta de şase ani, în timp ce bunica lor se afla pe o bancă în parc. Cei şase câini au fost prinşi de Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor. Bunica a fost dusă la audieri, pentru că îi avea în grijă pe minori. Ea a sunat la 112 la 20 de minute de la dispariţia celor doi copii. Terenul pe care au intrat copiii nu era îngrădit în nici un fel. 

În urma tragediei, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că se va urgenta dezbaterea asupra proiectului de lege privind Legea câinilor comunitari, iar Primăria Sectorului 2  a anunţat că va face un control la firma care deţine terenul unde copiii au fost muşcaţi. Miercuri, Primăria Sectorului 2 a sancţionat doi directori din cadrul instituţiei, pentru lipsa de reacţie în cazul copilului omorât luni de câini comunitari.

 

Cele mai citite

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă