17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCooperativa "Tancul si tunul"

Cooperativa “Tancul si tunul”

» Un proiect de lege al PSD incearca sa stearga datorii de peste 53 milioane euro acumulate de firmele de stat din industria de aparare.

» Proiectul prevede infiintarea unei agentii coordonatoare, care va selecta furnizori unici pentru fiecare domeniu strategic, rezultati din asocieri, divizari sau fuziuni intre firme, de stat sau private.

» Desi Guvernul a respins proiectul, el are sanse sa fie adoptat deoarece Consiliul Legislativ al Parlamentului l-a avizat favorabil.

Un grup de parlamentari psd a propus un proiect de lege pentru reorganizarea si functionarea industriei de aparare care aproape ca sfideaza regulile economiei de piata: impune un organism centralizat de coordonare, monopoluri de productie, prin stabilirea de furnizori unici, acordarea de ajutoare de stat si alte facilitati pentru acestia, interdictii pentru firmele straine.

Dirijati de Mircea Geoana, initiatorii au mai avut o idee nastrusnica pentru restructurarea industriei de aparare: anularea datoriilor la bugetul de stat si majorarilor aferente, in valoare de zeci de milioane de euro. Guvernul a primit proiectul de lege, apoi l-a returnat cu mentiunea ca "nu sustine adoptarea initiativei legislative in forma prezentata". Consiliul Legislativ al Parlamentului, de alta parere, a avizat favorabil proiectul, dar cu cu observatii si modificari. In afara de corecturile gramaticale, Consiliul atrage atentia ca prin acest proiect se creeaza paralelism, pe unele aspecte, cu o ordonanta de guvern in vigoare din 2002.

Miza: stergerea datoriilor
si scutirea de taxe
Un prim proiect de reorganizare a industriei de aparare, initiat de catre AVAS in aprilie 2007, prevedea, la randu-i, stergerea datoriilor firmelor din acest sector. Trei luni mai tarziu, la finele lunii iunie, senatorii Mircea Geoana, Otilian Neagoe si deputatii Titus Corlatean, Constantin Nita si Leonard Cazan au trimis Guvernului proiectul lor de lege privind viitorul industriei de aparare, in care este reluata identic, la loc de cinste, teza stergerii datoriilor. Mai exact, anularea datoriilor si a majorarilor de intarziere la bugetele de stat, ca solutie-minune in capitolul Restructurare Financiara. PSD doreste astfel redresarea financiara a agentilor economici din industria de aparare, dar facilitatile nu se opresc aici. Alaturi de colegii sai parlamentari, Mircea Geoana solicita: "scutirea de la plata impozitelor pe cladiri, a taxelor pe terenuri, a impozitului reinvestit pe perioada programelor de restructurare, a taxelor vamale, a suprataxelor vamale si TVA". Mai mult, PSD cere ca pana si plata serviciului de paza pentru agentii economici din industria de aparare sa fie suportata de la bugetul de stat. Nu la toti agentii cu capital de stat, ci doar la cei care vor beneficia de propunerea viitoarei agentii.

La capitolul dispozitii generale, initiatorii sustin ca "industria de aparare cuprinde agenti economici, indiferent de structura capitalului social al acestora – de stat sau privat – care dispun de capabilitati tehnologice (…) furnizarii catre SNAOPS (Sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta) a sistemelor de arme si echipamente de lupta necesare la standarde euroatlantice". PSD propune infiintarea ANCIA (Agentia Nationala pentru Coordonarea Industriei de Aparare), idee prezenta, identic, si in proiectul AVAS.

Propunere ciudata: organizarea firmelor private
In sectiunea privind dimensionarea, organizarea si functionarea acestei industrii, parlamentarii PSD planuiesc selectarea "furnizorilor unici" ai sistemelor de arma si ai echipamentelor de lupta. "Sunt considerati furnizori unici agentii economici cu capital de stat sau privat care indeplinesc cumulativ anumite conditii." Fapt care a inceput sa fie contestat de voci din sectorul privat. "Nu are cum sa ne organizeze pe noi aceasta agentie. Am vazut proiectul de lege si este cel putin ciudat. Noi colaboram cu cine dorim, nu pe baza directiilor indicate de o agentie de stat", ne-a declarat consultantul unei firme de specialitate, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Acesta din urma s-a referit in aceiasi termeni si la un articol care prevede ca "furnizorii unici vor fi constituiti in urma unor asocieri, divizari, fuziuni la care pot participa si firme de profil consacrate din alte tari care sa asigure aport de capital, know-how si piete de desfacere".

Privatizare cu alte scutiri
Strategii acestui proiect de lege privesc tot din prisma Agentiei Nationale pentru Coordonarea Industriei de Aparare, care "are calitatea de institutie publica implicata in domeniu". PSD considera ca privatizarea agentilor economici cu capital majoritar de stat trebuie sa beneficieze de alte scutiri. "Vor beneficia de scutiri la plata taxelor judiciare de timbru pentru autentificarea actelor aditionale la statut al caror obiect il constituie majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost obtinute certificate de atestare a dreptului de proprietate", se subliniaza in proiect. Pentru accelerarea acestui proces, initiatorii sustin ca "salariatii pot cumpara actiuni prin intermediul asociatiilor constituite potrivit legii, intr-un procent de maximum 8% din capitalul social al agentului economic".

Guvernul a raspuns: "Nu!"
Dublu ca dimensiune fata de proiectul PSD, Guvernul Tariceanu a raspuns documentat ca "nu sustine adoptarea acestei initiative legislative in forma prezentata". Pe puncte, premierul Calin Popescu Tariceanu ii trimite presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, de ce nu poate lua in calcul formula ceruta de PSD. "Precizam ca, in prezent, regimul juridic al activitatilor industriei de aparare este stabilit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2002. In ceea ce priveste CN Romarm SA si filialele sale, prin HG 485/2004 s-a aprobat Strategia de restructurare si privatizare. Prin urmare, apreciem ca nu se justifica infiintarea ANCIA, atat timp cat o astfel de institutie exista (Oficiul Central de Stat pentru probleme Speciale)", sunt doar cateva dintre argumentele Guvernului Romaniei care stau la baza respingerii initiativei PSD. Mai mult, se atrage atentia ca "agentilor cu capital privat nu li se poate impune o anumita fuziune sau asociere, iar agentii economici actioneaza potrivit principiului liberei concurente". Guvernul se opune momentan si in ceea ce priveste anularea datoriilor, care ar fi "considerate un ajutor de stat si nu poate fi acordat decat cu autorizarea acestuia de catre Comisia Europeana. O asemenea masura nu poate fi luata fara o evaluare a datoriilor si fara cuantificarea impactului financiar pe care l-ar produce". Cu toata opozitia Guvernului, Consiliul Consultativ din Parlament a dat unda verde proiectului.

Consiliul legislativ
corecteaza gramatical
Chiar daca a avizat favorabil propunerea, presedintele Consiliului Legislativ din Parlament, dr. Dragos Iliescu, are o serie de observatii si propuneri. "Semnalam ca prezenta propunere legislativa creeaza paralelism cu OG 95/2002 privind industria de aparare, aprobata si completata cu modificari si completari prin Legea 44/2003, in prezent in vigoare si nepropusa spre abrogare. Act legislativ care reglementeaza majoritatea aspectelor din propunerea legislativa", a concluzionat Consiliul Legislativ, care nu vede viabil proiectul decat daca este abrogata o hotarare de guvern similara. In afara de acest aspect semnalat si de Guvernul Romaniei, dr. Iliescu face o serie de "observatii de redactare, de tehnica legislativa si din considerente de ordin gramatical".

Topul datornicilor din industria
de aparare
Generozitatea social-democratilor ar duce, in cazul transformarii proiectului in lege, la stergerea unor datorii de zeci de milioane de euro. Pentru a creiona dimensiunile "afacerii", trebuie precizat ca doar zece dintre firmele care activeaza in industria de aparare (mentionate de altfel in punctul negativ de vedere al Guvernului) inregistreaza, in prezent, restante de circa 167.199.000 RON, echivalentul a peste 53 milioane euro!
Intr-un top al datornicilor s-ar situa SC Uzina Mecanica Cugir SA, filiala a Companiei Nationale Romarm SA. Potrivit datelor Ministerului de Finante, centralizate la finele lunii martie, societatea inregistreaza restante de 51.706.725 RON, adica circa 16,5 milioane euro. Datoriile sunt "repartizate" atat bugetului de stat (11,3 milioane RON), cat si bugetelor asigurarilor sociale de stat (30,4 milioane RON), asigurarilor de sanatate (6 milioane RON) si, respectiv, al asigurarilor pentru somaj (3,9 milioane RON). Mai trebuie precizat ca, potrivit acelorasi scripte de la Ministerul de Finante, conducerea SC Uzina Mecanica Cugir SA a strans de la angajati contributiile pentru asigurarile sociale, de sanatate si pentru somaj, dar a "omis" sa le si verse catre buget.
Pe locul doi in top s-ar situa SC Uzina Mecanica Sadu SA, tot filiala a CN Romarm SA, cu datorii de 31.149.849 RON sau aproape 10 milioane euro! La mica distanta vine o alta filiala a Romarm, SC Fabrica de Arme Cugir, avand restante catre cele patru bugete de stat de aproximativ 30 milioane RON (aproape 9,6 milioane euro). Topul datornicilor este completat de SC Metrom SA (datorii de circa 6,7 milioane euro), SC Carfil SA (5,7 milioane euro), SC santierul Naval Mangalia (1,88 milioane euro), SC Uzina Mecanica Orastie SA (un milion euro), SC Uzina Automecanica Moreni SA (975.000 euro), SC Constructii Aeronautice SA Ghimbav (821.000 euro) si SC Pirochim Victoria SA (165.000 euro). Toate aceste datorii acumulate in detrimentul bugetului de stat ar fi pierdute o data cu aprobarea proiectului PSD.
Mai trebuie spus ca asupra activelor unora dintre societati a fost pus sechestru asigurator, iar majoritatea societatilor mentionate se afla in administrare speciala, conform Legii nr. 137 din 2002 privind unele masuri de accelerare a privatizarii. Numirea unui administrator special se traduce, conform legii, printr-un mandat care cuprinde atributii ce vizeaza masuri de gestionare si supraveghere financiara a societatii, inclusiv inventarierea datoriilor si efectuarea platilor catre creditorii bugetari.

Proiect depus la sfarsit de sesiune
Cei cinci social-democrati initiatori ai proiectului de lege, in frunte cu Mircea Geoana, au avut grija sa-si inregistreze propunerea spre sfarsitul sesiunii parlamentare. Prima Camera sesizata este Senatul, iar eventualele dezbateri se vor purta in comisii pe durata verii, cand sunt sanse considerabil mai mici ca presa sa afle informatii. Mai ales ca insarcinata cu redactarea raportului la proiectul de lege este Comisia de aparare, ale carei sedinte sunt de regula cu usile inchise. Premisele sunt cu atat mai promitatoare pentru initiativa pesedista cu cat presedintele comisiei este un social-democrat de seama, Cristian Diaconescu. Din Comisia de aparare mai fac parte cate doi senatori PSD (serban Nicolae si Mihail Popescu), PD (Jan Vraciu si Vasile Blaga), PNL (Ilie Stoica si Daniel Ilusca) si PRM (Corneliu Vadim Tudor si Ilie Petrescu), precum si cate un reprezentant al UDMR (Karoly-Ferenc Szabo), PC (Rodica Stanoiu). Cu alte cuvinte, succes aproape garantat, in conditiile in care PSD-PRM-PC detin majoritatea voturilor din comisie. Proiectul trebuie sa fie avizat, pana in septembrie, si de Comisiile economica, pentru buget-finante si, respectiv, pentru privatizare, iar in sesiunea viitoare urmeaza sa fie votat in plen. z

MOTIVATIE
» NiTa: "Este nevoie de
un ajutor de la stat"

Deputatul PSD Constantin Nita (foto) sustine ca proiectul a fost impus de starea actuala a industriei de aparare si ca punctul de vedere negativ al Guvernului denota alte interese. "Proiectul a avut in vedere faptul ca in momentul de fata majoritatea industriei de aparare este in stare de insolventa si mai mult ca sigur ca se va ajunge la faliment. Sunt necesare reasezarea si redimensionarea industriei de aparare, in concordanta cu sistemul national de securitate", ne-a declarat Nita. In opinia acestuia, emiterea unui aviz negativ de catre Executiv nu denota decat urmarirea unor "mari afaceri imobiliare", si nu rentabilizarea agentilor economici din domeniu. Cat despre ideea ca unele prevederi ale proiectului incalca regulile economiei de piata, Nita isi mentine punctul de vedere fata de necesitatea ca agentii economici sa se asocieze. "Cum o sa fabrice avioane de lupta sau elicoptere un privat care a facut cine stie cum banii, un miliardar de carton, daca nu se asociaza, daca nu detine know-how-ul?", a mai declarat Nita. In ceea ce priveste stergerea datoriilor la buget, chiar daca masura se incadreaza in categoria ajutoarele de stat interzise de legislatia europeana, deputatul PSD continua sa sustina ideea. "Este intr-adevar un ajutor de stat, dar vreau sa amintesc ca sunt furnizori unici. Daca ar fi pe toate drumurile astfel de lucruri, sigur ca s-ar impune sesizarea Consiliului Concurentei", a mai sustinut social-democratul. El a admis totusi ca datoriile exorbitante acumulate de unele societati din domeniu denota "o problema de management". "Eu stiu insa doar un lucru: tara asta ar putea avea nevoie la un moment dat de produse necesare unui conflict militar si atunci ce facem?", a completat Nita.

CE SPUN FOSTII MINISTRI
» Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apararii, general In rezerva

"In primul rand, proiectul nu raspunde la durerile si problemele actuale ale industriei de aparare. In al doilea rand, se repeta unele reglementari aflate in vigoare. Avem Compania Nationala Romarm, Romtehnica sau Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale. Ce facem cu acestea? In al treilea rand, multe dintre dispozitiile din proiect intra in contradictie cu unele prevederi europene, mai ales in ceea ce priveste libera concurenta. Se lasa impresia crearii unui fel de monopol a viitoarei agentii. Cat despre scutirea de datorii si taxe sau despre terenurile pe care functioneaza agentii economici, se creeaza impresia ca initiatorii sunt mai mult cu ochii pe chestiuni de ordin imobiliar si financiar."

» Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii, vicepresedinte PD

"Partidul Social Democrat a mai incercat sa impuna un proiect asemanator si in timpul guvernarii lor, dar nu a fost nimeni de acord. Este vorba practic de schimbarea sistemului financiar, a Codului Fiscal si nu se poate face. Pentru industria romaneasca de aparare, solutia reala este doar privatizarea."

Cele mai citite

Blinken spune că pactul dintre SUA și Arabia Saudită se va finaliza curând

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite și Arabia Saudită sunt foarte aproape de a încheia un set de...

CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflaţia, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă