13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialContrabandă pentru Siria

Contrabandă pentru Siria

Administraţia Obama prevede noi măsuri pentru limitarea posibilităţii ca guvernele autoritare să achiziţioneze tehnologie ce permite spionarea şi piratarea electronică.

Ayman Ammar şi Rashid Albuni pretindeau că sunt distribuitori de tehnologie informatică şi operau prin intermediul mai multor societăţi din Dubai. Dar guvernul american i-a acuzat de contrabandă cu material american pentru guvernul sirian, material ce poate ajuta la supravegherea traficului pe internet şi spionarea disidenţilor. Cei doi au fost condamnaţi luna trecută pentru violarea sancţiunilor economice impuse Siriei de către autorităţile SUA.

Multe dintre tehnologiile căutate de regimurile represive sunt utilizate de societăţile occidentale pentru supravegherea criminalilor sau pentru dejucarea comploturilor şi sunt necesare pentru filtrarea conţinuturilor din majoritatea reţelelor comerciale şi guvernamentale şi păstrarea lor în siguranţă.

Silicon Valley, în vizor

Această tehnologie cu dublă utilizare se află în prezent în centrul unui conflict între Silicon Valley şi Administraţie în privința restricţiilor suplimentare asupra exporturilor. Administraţia americană a semnat un acord în 2013, care prevede noi restricții asupra exporturilor tehnologiei de supraveghere de vârf către guverne ce nu respectă drepturile omului. Unii susţin că piaţa mondială a acestor tehnologii este pe cale să devină versiunea secolului 21 a comerţului cu arme. Alături de tancuri, elicoptere de asalt şi avioane de vânătoare, guvernele represive caută de acum ultimele tipuri de routere, computere şi programe atât în Silicon Valley, cât şi în Europa.

Industria tehnologiilor americane se opune cu putere Departamentului Comerţului după ce acesta a publicat noi cerinţe pentru eliberarea licenţelor de export de tehnologii care pot fi utilizate pentru supraveghere. Responsabilii americani au declarat că prevăd publicarea unui nou regulament după consultări cu industia tehnologiilor, posibil anul viitor. S-a precizat că este vorba de un nou domeniu care necesită reglementări şi Administraţia doreşte să evite consecinţe negative.

Un flux greu de controlat

Afacerea siriană de contrabandă demonstrează cât este de dificil de supravegheat fluxul tehnologiilor de supraveghere. Funcţionarii Departamentului Comerţului au aflat de negocierile ilicite de la experţii informatici canadieni, care au publicat rezultatele cercetărilor demonstrând că Siria a utilizat tehnologii provenite de la compania americană Blue Coat Systems din Sunnyvale, California. Prin aceste operaţiuni de contrabandă, care au debutat în 2010, Ammar şi Albuni au expediat în Siria echipament în valoare de 1,3 milioane dolari. Blue Coat cooperează în anchetă şi s-a aflat că sirienii utilizau diverse societăţi şi unele dintre adresele cele mai impresionante din Dubai, inclusiv clădiri rezidenţiale celebre în lume. Ammar şi Albuni au ascuns expedierile folosind un alt distribuitor şi liste de clienţi din Irak, Afganistan, Turcia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, toate ţări cu probleme privind drepturile omului, dar considerate acceptabile în virtutea legilor existente în SUA. Exporturile de tehnologie de supraveghere sunt interzise doar pentru Iran şi Siria, în timp ce Coreea de Nord, Sudan şi Cuba au interdicţii în virtutea sancţiunilor economice americane mai largi.  

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă