20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialConstanţa deschide balul în campania „Ţară, ţară, vrem campioane!“

Constanţa deschide balul în campania „Ţară, ţară, vrem campioane!“

După două luni de muncă asiduă, Constanţa culege laurii. Ieri, într-un cadru festiv a fost lansat oficial proiectul „Ţară, ţară, vrem campioane!”, unul de suflet pentru Daniela Sofronie, Mirela Szemerjai şi Cătălin Meran, ca să-i enumerăm doar pe antrenorii prinşi în joc, şi prin care 30 de fetiţe din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Ialomiţa vor primi o bursă sportivă pe durata a trei ani pentru a se reuşi revigorarea unui sport ce a strălucit, dar în care România pierde teren. 

Investiţie uriaşă din mediul privat, bunăvoinţă de la stat

Campania „Ţară, ţară, vrem campioane!” este o premieră pentru România. Un investitor privat care are profituri de sute de milioane de euro a decis să investească într-un proiect de excelenţă 2,5 milioane de euro şi a apelat la cei mai buni oameni din gimnastică, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, pentru a-l pune la punct. Aşa s-a ajuns la şase centre zonale, pe baza rezultatelor anterioare, dar şi a interesului, şi la o colaborare rară atunci când vine vorba de public şi privat. 

Sub supravegherea şi implicarea Elenei Frâncu, fostă şefă a DJTS, mai multe „entităţi” locale şi-au dat concursul, şi Constanţa devine, oficial, primul centru inclus în program, pe 10 mai urmând să aibă loc selecţia micilor sportive care vor rămâne în sistem trei ani. Partenerul privat le va asigura cheltuielile curente, iar autoritatea locală va oferi gratuit sala, căminul şi şcolarizarea, micuţele care vor trece de selecţie urmând să formeze o nouă clasă zero la Şcoala Gimnazială 30, clasă care va avea un caracter special. Ca totul să fie perfect, pe lângă CJC, DJTS şi ISJ, la proiect contribuie şi FEFS, studenţii urmând să-şi efectueze practica de specialitate în Sala Tomis, antrenându-le pe micuţele gimnaste care ar trebui să umple din nou vitrina cu medalii a României. 

Au vizitat peste o sută de localități

„Noi am început acest proiect pe 26 februarie, când am vizitat Mangalia, şi am trecut deja în revistă peste 100 de localităţi din Constanţa, Tulcea, Brăila şi Ialomiţa. În afară de Slobozia, unde am fost primiţi şi trataţi cu indiferenţă, peste tot am avut parte de o primire excelentă şi de interesul comunităţii locale, astfel că la selecţia finală de pe 10 mai aşteptăm aproape 400 de fetiţe din toate cele patru judeţe arondate centrului de la Constanţa, care va deservi zona de Sud-Est. Numai la Constanţa am văzut peste 1.000 de fetiţe dintre cele aproape 3.800 care sunt în sistem (grădiniţă şi şcoală), iar după 15 septembrie sportivele selectate vor intra în programul de burse oferit de partenerul nostru. Timp de trei ani, ele vor avea casă, masă, asistenţă medicală asigurate, condiţii excelente de antrenament şi şcolarizare, iar pe părinţii cărora le e teamă să le lase în sistem de internat îi anunţ pe această cale că le pot lua acasă zi de zi. Programul lor nu va fi unul draconic, ci vor avea două zile libere pe săptămână, iar celor care se gândesc că îşi vor pierde anumite privilegii financiare dacă îşi lasă copiii la acest centru le transmit că îşi fac probleme degeaba. Aici vrem să creştem campioane şi să găsim o nouă Daniela Sofronie, Cătălina Ponor sau Simona Amânar, pentru că potenţial există”, a declarat coordonatorul proiectului constănţean, Cătălin Maran.

„Aici la Constanţa s-a întâmplat altceva decât în alte părţi, iar pe 10 mai sunt sigură că sala va fi plină. Atunci vor fi prezenţi la Constanţa atât antrenorii de legendă Bellu şi Bitang, cât şi ministrul Sportului, Gabriela Szabo şi Andreea Răducan, Simona Amânar, Sandra Izbaşa şi Silvia Stoenescu. Aceste micuţe vor avea astfel şansa de a da ochii cu idolii lor şi de a pleca acasă măcar cu un autograf, dacă nu cu o bursă”, a completat şi Elena Frâncu.  

Selecția, pe 10 mai

Selecţia finală pentru Constanţa va avea loc pe 10 mai, de la ora 10.30, în Sala Sporturilor. Pentru aceasta, sponsorul proiectului a achiziţionat un circuit de minigym, circuit care costă 100.000 de euro şi care va intra apoi în posesia CSS 1, urmând să fie folosit de către secţia de gimnastică a clubului. De altfel, şi fetiţele care vor trece de selecţie vor fi legitimate tot la acelaşi club. Perioada iniţială a proiectului este de trei ani, cu finanţare asigurată pentru 30 de copii, dar, dacă lucrurile decurg bine, el va fi prelungit. Copiii care au fost invitaţi pe 10 mai au între 5 şi 6 ani, iar organizatorii au făcut un apel către părinţi „să-şi ia fetiţele de mână şi să le aducă la sală pentru că selecţia este deschisă şi celor care nu au fost încă văzute de noi”.

48 de medalii olimpice, mondiale şi europene au câştigat gimnastele de la CSS 1 Constanţa.

Antrenorii constănțeni caută în întreaga regiune viitoare campioane, care să egaleze performanțele Cătălinei Ponor și Andreei Răducan

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă