18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul Europei: Ankara riscă să fie sancționată de CEDO pentru reținerea angajaților...

Consiliul Europei: Ankara riscă să fie sancționată de CEDO pentru reținerea angajaților din firme asociate cu mişcarea lui Gulen

Consiliul Europei: Turcia trebuie să facă o distincţie între complotişti şi angajaţii lui Gulen

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagaland, sfătuiește autoritățile turce să evite incriminarea profesorilor și jurnaliștilor care au lucrat pentru firme asociate cu predicatorul Fethullah Gulen, pe motiv că ar fi fost implicați în lovitura de stat eșuată, informează Reuters, citat de Mediafax.

Oficialul european susține că Turcia trebuie să ofere dovezi clare privind participarea suspecților la lovitura de stat. În caz contrar, Ankara riscă să fie sancţionată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care are rolul de asigura respectarea prevederilor înscrie în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Nu sunt în mod necesar vinovaţi. Despre profesorii şi jurnaliştii care au lucrat în şcoli şi instituţii media ale lui Gulen nu poţi spune automat doar pentru atât că sunt implicaţi în lovitura de stat militară,” a precizat oficialul european.

Autorităţile de la Ankara au declarat că procesul de anchetare şi judecare a complotiştilor va fi unul complet transparent. În urma tentativei de lovitură de stat, mii de militari au fost excluşi din forţele armate, iar peste 100.000 de persoane, inlcusiv funcţionari publici, jurnalişti sau profesori au fost suspendaţi sau demişi.

Ankara afirmă că Fethullah Gulen, un cleric musulman auto-exilat în Statele Unite, ar conduce o organizaţie teroristă ce s-a infiltrat în instituţiile turce de stat şi că ar fi orchestrat tentativa de răsturnare a regimului Erdogan.

 

Cele mai citite

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...
Ultima oră
Pe aceeași temă