14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul Europei a început o evaluare a ”imunităţii extinse” a parlamentarilor

Consiliul Europei a început o evaluare a ”imunităţii extinse” a parlamentarilor

Experţii juridici ai Consiliului Europei evaluează un amendament adoptat în această săptămână de Parlamentul României, amendament prin care li se face mai “dificilă” misiunea procurorilor care investighează parlamentarii suspecţi de infracţiuni sua conflicte de interese, a anunţat, joi, secretarul general al Consiliului, Thorbjorn Jagland, citat de b1.ro.

“Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale”, se precizează în document, specificându-se faptul că “este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară”, scrie Agerpres.

Jagland precizează că “imunitatea nu poate fi acordată” pentru parlamentarii găsiţi vinovaţi de infracţiuni de drept comun.

“Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv”, a precizat Thorbjorn Jagland.

Secretarul general al CE mai spune că a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei. “Experţii noştri vor face o evaluare pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei”, mai arată comunicatul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat că va avea o întâlnire cu secretarul general al Consiliului în săptămâna care vine, ocazie cu care se va discuta pe această temă, precizând că declaraţiile făcute de oficialii CE reprezintă o neînţelegere.

“Am programat o întâlnire cu secretarul general săptămâna viitoare la Bruxelles. Le-am explicat mot-a-mot că nu se poate ca printr-o lege organică dintr-un stat democratic european să poţi să extinzi imunitatea prevăzută în Constituţie”, a spus Zgonea.

Cele mai citite

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a...

Sorana Cîrstea, OUT de la Roland Garros. România a rămas cu două jucătoare pe tabloul de simplu

Tenismena română Sorana Cîrstea a părăsit turneul de Grand Slam de la Roland Garros încă din primul tur, după ce a fost învinsă în...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...
Ultima oră
Pe aceeași temă