15.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăSpecialConflict sau strategie perversă de credibilizare a politicienilor extremiști? Putin îi cere...

Conflict sau strategie perversă de credibilizare a politicienilor extremiști? Putin îi cere public lui Le Pen milioanele înapoi înainte de campania electorală din Franța

Agenţia rusă de asigurare a depozitelor bancare ruse (ASV) cere Partidului lui Marine Le Pen rambursarea celor 9 milioane euro acordate Frontului Naţional, extrema dreaptă din Franţa, de First Czech-Russian Bank.

Vestea nu putea pica mai rău, într-o perioadă în care Frontul Naţional (FN) s-a lansat în căutarea de finanţări pentru campaniile sale electorale din primăvara lui 2017. Creditul de 9 milioane euro a fost acordat în 2014, dar First Czech-Russian Bank a dat faliment la jumătatea anului trecut şi ASV a recuperat gestionarea acestei creanţe.

La 26 decembrie, această autoritate administrativă declara pentru agenţia de presă rusă RNS că a lansat o procedură judiciară pentru obţinerea rambusării. Trecută neobservată, această informaţie a fost reluată la începutul lunii ianuarie de presa economică rusă.

Dificil de spus în ce măsură decizia ASV, autoritate administrativă teoretic independentă, dar plasată sub tutela Băncii Rusiei, provine dintr-un simplu automatism procedural sau a făcut obiectul unei validări politice.

Potrivit unui specialist din mediul bancar rus,”este vorba de o procedură normală pentru asanarea băncii” şi ASV trebuie să ramburseze banii deponen-ţilor şi caută să rezolve creanţele. Alt expert esti-mează că ASV „ar fi putut foarte bine să opteze pentru îngroparea dosarului dacă ar fi primit un semnal politic în acest sens. Or, ea a ales să conteste condiţiile rambursării creanţei”.

 

Cu ochii spre Moscova

 

Admiraţia faţă de Rusia şi liderul ei este declarată de multă vreme de liderul FN, Marine Le Pen, care a vizitat des Moscova. Deşi formaţiunea de extremă dreaptă a fost frecvent afectată de conflicte interne în familia Le Pen, un singur subiect îi readună – Rusia, liderii ei şi generoasele instituţii bancare. În noiembrie 2014, după dezvăluirile site-ului Mediapart, Frontul Naţional a explicat că s-a întors spre Rusia pentru a obţine finanţări cu dobândă de 6%, după refuzul „unui mare număr de bănci franceze şi europene”.

Săptămâna trecută, FN a dezminţit că ar căuta în Rusia noi finanţări în valoare de 27 milioane euro, ca răspuns la un articol din ”Canard enchaine”. 

 

CRIMEEA

 

Cadrele Frontului Naţional, extrema dreaptă din Franţa, merg regulat în Rusia şi în Crimeea. În timp ce relaţiile între François Hollande şi Vladimir Putin devin din ce în ce mai reci, primul considerând anexarea Crimeii „inacceptabilă”, cele dintre FN şi puterea rusă devin tot mai calde. Loialitatea şi admiraţia liderilor FN faţă de Moscova şi liderul rus a fost bine recompensată. O anchetă publicată de Mediapart dezvăluie SMS-uri schimbate în 2014 între un responsabil de la Kremlin şi un apropiat al lui Vladimir Putin privind recompensarea susţinerii partidului Marinei Le Pen în timpul crizei din Crimeea. Puţin mai târziu, Cotelec, micropartidul prezidat de Jean-Marie Le Pen care servea finanţării campaniilor FN, a primit un împrumut de 2 milioane euro de la Vermonsia Holding Ltd. Societate cipriotă, alimentată de fondurile ruse şi gestionată de un fost agent KGB. În septembrie, FN a primit direct un împrumut de 9 milioane euro de la First Czech-Russian Bank (FCRB), al cărei sediu se află la Moscova.

Cele mai citite

Ucraina și Polonia sunt pe punctul de a revoluționa regulile UE în privința controlului vamal. Urmează Republica Moldova cu România?

Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie regula controlului vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună,...
00:01:26

Tedros, foarte emoționat, a fost reales director general al OMS

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general al OMS cu o majoritate puternică pentru...

Trupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe un râu din estul Ucrainei

Trupele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă