12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConferentiarul Savlovschi, suspectat ca si-a construit cariera prin falsuri

Conferentiarul Savlovschi, suspectat ca si-a construit cariera prin falsuri

» Cazul fostului ministru al Sanatatii Mircea Beuran nu este singular.

» Conf. Costel Savlovschi a ajuns in elita sistemului medical romanesc prin metode dubioase.

» Neregulile s-au produs intre decembrie 1998 si februarie 1999.

Dr. Savlovschi s-a prezentat in 1998 la concursul pentru ocuparea postului de sef de lucrari la Clinica Chirurgie Digestiva Superioara a Spitalului Universitar Bucuresti. Inscrierea la concurs presupunea – drept conditii obligatorii – prezentarea documentelor care sa ateste calitatea de autor al unor articole publicate in reviste de specialitate si calitatea de coautor la cel putin un capitol de carte de profil din cele 10 solicitate. Initial, cererea de inscriere la concurs a doctorului Savlovschi a fost respinsa de prof. dr. Serban Georgescu, pe atunci secretar stiintific al Rectoratului UMF "Carol Davila". Motivul: "Nu prezinta nici o publicatie in reviste medicale si o contributie de carte de aparitie in anul 1999" (conform cererii 26105/22). Ulterior a aparut o mentiune – si anume "cinci articole si atat". Dosarul a fost admis cu mentiunea "sub rezerva prezentarii cartii pana la data finalizarii concursului". Carte care nu a fost niciodata prezentata. Conform adeverintei nr. 749 din 29 decembrie 1998 (pagina 56 din dosar), eliberata de Editura Medicala (semnatura apartine prof. Oproiu), se certifica faptul ca dr. Costel Savlovschi de la Spitalul Universitar Bucuresti este coautor al lucrarii "Chirurgia peretelui abdominal – laparoscopie", sub redactia D. Sabau, Sorin Oprescu, Florin Iordache, care se afla intr-o stare editoriala avansata. Cartea, care a vazut lumina tiparului in 2000, a aparut cu un titlu modificat, "Elemente de chirurgie miniinvaziva si laparoscopica a defectelor parietale abdominale" (Editura Medicala ISBN 973-39-0401-5, 2000), cu aceeasi componenta subredactionala. Prima suspiciune de frauda – pentru ca este vorba despre cu totul altceva decat actele la dosar. Neregulile au continuat cu adaugarea la dosar a unui numar de 10 articole de specialitate care nu au fost niciodata publicate cu adevarat. Astfel, lucrarea "Leiomioamele esofagului" apare ca fiind publicata in revista "Chirurgie", vol. XXXVII, nr. 5, septembrie-octombrie 1988. Lucrarea xerocopiata a fost practic suprapusa peste cea reala, care se numeste de fapt "Autotransplantul degetului II al piciorului pentru reconstructia unui deget lung de mana. Tehnica de microchirurgie", publicata la aceeasi pagina, dar cu un colectiv de coautori diferit. Din nepasare, cel care s-a ocupat de "inlocuire", a copiat si fragmentul de text de pe pagina anterioara, care se regaseste identic pe cele doua materiale (falsul si originalul). Aceasta creatie a conf. savlovschi se intalneste in alte opt pagini, care sunt introduse corect din punct de vedere al numarului de pagina indicat.

Tot xeroxuri, dar din alti ani
L-am contactat pe conf. dr. Costel Savlovschi pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc. A scos un vraf de xeroxuri ale unor lucrari care nu aveau legatura cu tema solicitata. El ne-a spus ca este coautor la patru manuale de specialitate si peste 50 de lucrari de specialitate, insa toate xeroxurile aratate erau din alti ani, nu din perioada candidaturii sale ca sef de lucrari la Spitalul Universitar Bucuresti. In ceea ce priveste cartea publicata in 2000 sub alt titlu decat cel din proiectul editorial, conf. Costel Savlovschi ne-a declarat: "Initial, cartea avea ca titlu «Chirurgia peretelui abdominal», iar in editia a II-a, eu si coautorul Iordache am adaugat un capitol, «Chirurgia miniinvaziva a peretelui abdominal»". Savlovschi a fost delegat de prof. Sorin Oprescu la sefia sectiei clinice Chirurgie IV SUUB.

» SUSPICIUNI
"Tratamentul herniilor hiatale prin procedeul Nissen" este una dintre lucrarile suspecte de falsificare.

» Niciodata publicate
"Sindromul Boerhaave", "Refluxul gastro-esofagian".

» Pagini modificate
In doua lucrari, la xerox, paginile au fost introduse gresit. La pagina 42 a revistei "Chirurgia" nr. 1, anul 1987, apare "Infectii nosocomiale – profilaxie, depistare, tratament". In varianta originala apare sfarsitul unui alt articol si bibliografia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă