12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConcedieri masive in Bistrita

Concedieri masive in Bistrita

– Aproape jumatate din angajatii Iproeb SA vor intra in somaj tehnic.

Compania IPROEB SA, unul din cei mai importanti producatori de cabluri si fire electrice din Romania, a decis sa trimita in somaj tehnic, in cursul lunii ianuarie, 280 de angajati, din totalul de 653. Potrivit unui comunicat de presa, motivul invocat este lipsa comenzilor. Hotararea conducerii va afecta in luna ianuarie 42 la suta din totalul angajatilor si vizeaza personalul ramas fara activitate, care va beneficia de 75 la suta din salariu, pe perioada somajului tehnic. Totodata, compania, nelipsita in ultimii ani din topul firmelor bistritene, a anuntat ca isi va desfasura activitatea la cele sase fabrici de productie si la compartimentele functionale, in functie de volumul de comenzi de care dispune. In primele noua luni ale anului trecut, producatorul de fire si cabluri electrice Iproeb Bistrita a obtinut un profit net de 14,34 milioane lei (adica aproximativ 3,9 milioane euro), in scadere cu peste o treime fata de perioada similara din 2007, pe fondul restrangerii afacerilor.

 

In intervalul ianuarie-septembrie 2008, afacerile companiei au fost de 112,14 milioane lei ( adica circa 30,8 milioane euro), in scadere cu 14,9 la suta fata de aceeasi perioada din 2007, cand cifra de afaceri a fost de 131,71 milioane lei. Iproeb Bistrita are un capital social de 14,27 milioane lei, divizat in 47,57 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,30 lei. Actionarul principal al companiei este Electromontaj, care detine 30,79 la suta din capital iar valoarea de piata a companiei este de 44,95 milioane lei (de aproximativ 10,67 milioane euro), conform ultimei cotatii, de 0,945 lei, stabilita in sedinta de vineri a Bursei. Societatea produce cabluri si conductoare izolate, izolatoare compozite, materiale electroizolante sau echipamente electrice.

CRIZA
Alti peste 550 de angajati din Bistrita-Nasaud si-au pierdut locurile de munca pana la sfarsitul lui 2008 trecut, fie din cauza crizei de pe piata financiara, fie pentru ca lucrau in sectoare care isi reduc activitatea iarna. Cele mai multe disponibilizari au fost operate de opt firme din constructii, exploatarea zacamintelor de piatra sau industrie alimentara si servicii. Comelf Bistrita a disponibilizat peste o suta de anjgajati din cauza diminuarii contractelor cu partenerii din Italia, iar firma Mebis a anuntat AJOFM ca a disponibilizat 25 de angajati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă