20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană somată de PPE să monitorizeze Guvernul şi Parlamentul României

Comisia Europeană somată de PPE să monitorizeze Guvernul şi Parlamentul României

Conducerea PPE cere Comisiei Europene să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului din România pentru a preveni orice abatere de la statul de drept, după recentele evoluţii politice de la Bucureşti, potrivit unui comunicat al popularilor europeni, anunţă Mediafax.

Preşedinţia Partidului Popular European, care s-a întrunit miercuri, la Bruxelles, este “îngrijorată de încercările coaliţiei guvernamentale române, formată dn PSD şi PNL, de a dezincrimina corupţia politică din România”.

PPE critică încercarea de a schimba Codul Penal, apreciind că iniţiativa reprezintă “un atac direct asupra statului de drept” şi “o continuare a tentativelor anterioare ale PSD şi PNL de a afecta funcţionarea sistemului judiciar dub România”.

În opinia popularilor europeni, încercarea de a nu-i mai trage la răspundere pe preşedinte, pe parlamentari şi pe avocaţi pentru abuz de putere, mită, conflict de interese şi alte acte de corupţie este împotriva principiiilor fundamentale ale statului de drept.

Citeşte şi: România: instituţii funcţionale, clasă politică falimentară

PPE mai notează că tentativa de a oferi superimunitate parlamentarilor şi de a elimina incompatibilităţile, refuzul de a aplica sentinţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazuri de incompatibilitate şi încetarea mandatelor, precum şi modificarea Constituţiei fără a ţine cont de statul de drept şi democraţie şi încălcând voinţa suverană a poporului reprezintă “alte schimbări prin care executivul şi majoritatea parlamentafră a USL au încercat să încalce statul de drept”.

În aceste condiţii, PPE cere Comisiei Europene să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului pentru a preveni orice abatere de la statul de drept şi invită organizaţii independente, precum Consiliul Europei şi OSCE să urmărească cu atenţie compatibilitatea acestor modificări legislative cu Convenţia Penală privind Corupţia a Consiliului Europei şi cu alte standarde internaţionale ratificate de România.

Totodată, conducerea popularilor europeni solicită Guvernului şi majorităţii parlamentare să se abţină de la orice schimbări ale legilor achiziţiilor publice care ar fi în contradicţie cu legislaţia europeană.

Partidul Popular European face apel, de asemenea, la conducerea Partidului Socialiştilor Europeni (PES) şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE), să exprime o poziţie publică oficială în legătură cu acţiunile partidelor lor membre din România. “Ne aşteptăm ca partidele membre PES şi ALDE să apere instituţiile şi principiile europene şi să se abţină de la un comportament eurosceptic”, se mai arată în comunicatul PPE.

PPE face apel la partidele de guvernământ de la Bucureşti să nu pună în pericol “stabilitatea economică a României, atinsă prin eforturile imense ale populaţiei în timpul guvernelor de centru dreapta conduse de PDL” şi să nu facă “niciun abuz de putere şi să nu deturneze România de la calea sa europeană”.

Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă